Читај ми!

Јевреји започињу обележавање Сукота - шта су суке и где се праве

Са заласком сунца, Јевреји започињу обележавање Сукота - седмодневног празника који подсећа на вишедеценијско лутање народа. Ово је један од најстаријих ходочасничких празника.

Пет дана после Јом Кипура, јеврејски народ прославља Сукот, један од три ходочасничка празника када се одлази у Храм у Јерусалиму.

Означава сећања на четрдесет година лутања пустињом, и чудесну Божју заштиту израелског народа по изласку из египатског ропства.

Симбол овог празника је сука - сеница односно колиба, која подсећа на облак Славе, који је, на том путу у Обећану земљу, четири деценије обавијао и штитио јеврејски народ у пустињи Синаја.

Данас, суке се праве у дворишту, на тераси, крову куће или у дворишту синагоге, покривају грањем, украшавају воћем и цвећем.

Обавезне су и такозване "четири врсте“, односно палмина грана повезана у струк с две гранчице врбе и три гранчице мирте, као и једна врста цитруса.

Сукот увек пада од половине септембра до краја октобра, па се празником изражаван захвалност за јесењу бербу. Траје седам дана и сви оброци се у том периоду једу у сеницама.

петак, 08. децембар 2023.
3° C

Коментари

Одличан текст
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Re: Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Cuvar kuca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Tekst poruke i pouke
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Postovani
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара