Читај ми!

Пашалић: Девојчица која је хоспитализована у Тиршовој нема име ни ЈМБГ

Заштитник грађана Зоран Пашалић утврдио је, дан након покренутог поступка, да девојчици, као ни њеним сиблинзимама, која је у среду у пратњи полицијске патроле доведена у Универзитетску дечју клинику у Тиршовој, није одређено лично име и ЈМБГ, и да се породица није налазила на евиденцији органа старатељства до 20. септембра 2023.

У складу са одредбама Породичног законика и Закона о матичним књигама, у случају да у року од 30 дана од дана рођења, детету није одређено лично име, орган старатељства постаје надлежан за одређивање личног имена, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Заштитника грађана.

Како се наводи, Заштитник грађана зато захтева од надлежног одељења Градског центра за социјални рад Београд да у законом дефинисаном року у складу са одредбама Упутства о вођењу матичних књига и обрасцима матичних књига, спроведе поступак и одреди лична имена.

“Као и до сад, Заштитник грађана активно прати решавање проблема правно невидљивих припадника ромске заједнице, с обзиром на то да упркос напорима надлежних органа и даље постоје грађани који су правно невидљиви“, каже се у саопштењу.

Заштитник грађана покренуо је испитни поступак законитости и правилности рада Градског центра за социјални рада Београд поводом случаја девојчице која је у среду, у пратњи полицијске патроле, доведена у Универзитетску дечију клинику у Тиршовој улици и над којом је спроведен успешан поступак реанимације.

субота, 02. децембар 2023.
17° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке