Читај ми!

Ничу три научно-технолошка парка, висока технологија сели се и у унутрашњост Србије

Министарство за јавна улагања расписало је тендер за изградњу научно-технолошких паркова у Крушевцу, Нишу и Чачку. У нове објекте, у којима ће бити места за око 1.600 инжењера и иноватора, биће уложено 70 милиона евра. Средства је обезбедила Европска банка за обнову и развој, а рок за пријаву је 3. новембар.

Висока технологија већ одавно се може развијати и у унутрашњости Србије. То већ неколико година показују стартапови који послују у научно-технолошким парковима у Чачку и Нишу. Проширењем и изградњом нових паркова, отварају се и нове прилике.

Тендер је расписан након што је Влада Србије у јуну потписала уговор са ЕБРД-ом, вредан 80 милиона евра, за унапређење научне инфраструктуре у земљи.

“Овде неће бити биран један извођач, него три извођача јер се ради о три одвојена пројекта. Ради се о изградњи научно-тенолошког парка у Чачку, индустријско-технолошког парка у Крушевцу и новог објекта који ће бити придружен старом објекту у Нишу. Ради се о релативно великим објектима 11, 13 и 17.000 метара квадратних“, истиче Марко Благојевић, министар за јавна улагања.

План је да центар иновација у Расинском округу постане нови индустријско-технолошки парк у Крушевцу. Градиће се у источној индустријској зони код бивше управне зграде хемијске индустрије “Жупа“. Осим канцеларија за више од 200 запослених, садржаће конференцијске и производне хале, сајамски простор...

“У Бизнис инкубатору тренутно нема довољно простора и ми имамо читаву листу чекања нових станара. Имамо пуно људи у Расинском oкругу који заиста имају иновативне и одличне идеје, али немају адекватан простор и адекватну опрему“, наводи Мартина Манојловић, директорка Бизнис инкубатор центра у Крушевцу.

Поред постојеће, нову зграду Научно-технолошког парка добиће и Чачак.

“Тако да ћемо ми наше пословне капацитете утростручити. Ми смо ту да будемо кишобран да их штитимо, али статистика показује да они који имају већ десетак година искуства у одређеној привредној делатности су најуспешнији носиоци стартап иновативних компанија“, указује Мирко Пешић, директор НТП Чачак.

Лидери у развоју високе технологије јужно од Београда су Нишлије. Научно-технолошки парк изграђен пре три године постао им је мали.

“Ниш има јаке универзитете и факултете одакле долазе кадрови, односно млади људи који завршавају факултете и њима је потребан простор. Многи од њих оснивају своје компаније и фирме, стартап фирме, али многи од њих се запошљавају у фирмама које већ постоје“, указује Милош Петровић, помоћник директора НТП Ниш.

План је да радови у Крушевцу, Нишу и Чачку стартују почетком наредне године, а рок за завршетак је 2026.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу