Читај ми!

Број оболелих од коронавируса расте, мали број хоспитализованих са пнеумонијом

Иако летње температуре чине овај септембар веома лепим, све је више оних који се жале на болове у глави и мишићима, малаксалост, температуру, чак и осип по кожи. Нема опуштања када је реч о коронавирусу јер број заражених расте, међутим већина оболелих има благу клиничку слику, каже за РТС докторка Весна Миољевић, епидемиолошкиња из Клиничког центра Србије и чланица Радне групе за борбу против коронавируса.

Светска здраствена организација је у мају саопштила да коронавирус више није велики глобални здраствени проблем, али да ће вирус и даље мутирати, да ће се повремено јављати таласи повећаног броја инфицираних, оних са тежом клиничком сликом, хоспитализованих па и смртних случајева.

"Ми се управо налазимо у једном од тих таласа који не може да се пореди са претходним, али пораст броја оболелих је евидентан и глобално и код нас у претходних неколико недеља. И то је разлог да додатно обратимо пажњу на симптоме који могу да укажу на  коронавирус", каже епидемиолошкиња Весна Миољевић.

Препорука за вакцинацију против грипа и коронавируса

Промене у геному вируса, односно мутације карактеристично је за све вирусе, и то је особина прилагођавања вируса спољним околностима, али пре свега у нашем организму где вируси изазивају знаке и симптоме инфекције. Од оног оригиналног вуханског соја коронавируса до данас су прошле четири године, и појавиле су се многе варијанте и подваријанте тог вируса.

"Од почетка 2022. године доминира омикрон варијанта, односно неке његове подваријанте. Од фебруара месеца па до августа појавиле су се још две нове подваријанте омикрона, то су 'ерис' који доминира у Европи и 'пирола' која има више мутација, а што је већа мутација веће су шансе и за преношење и ширење болести, теже клиничке слике, али за сада нема индиција да се то дешава", објашњава докторка Миољевић.

Када је реч о симптомима докторка каже да нема велике разлике од онога што је уочено од почетка епидемије: углавном је то гушобоља, секреција из носа, малаксалост, што су све благе клиничке слике и на основу тога је тешко рећи да ли се ради о коронавирусу, грипу или некој другој респираторној инфекцији. Због тога је најбоље урадити тестирање, посебно код старијих особа и оних који болују од хроничних болести срца, плућа, бубрега.

"С хладнијим данима расте и број оболелих од различитих врста респираторних инфекција. Очекујемо да ће се појавити и вирус грипа, сходно томе наша је препорука вакцинација против свих заразних болести, јер их на тај начин можемо превенирати, дакле и против вируса грипа и против коронавируса", каже епидемиолошкиња.

Ситуација у болницама под контролом и стабилна

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковид-19 састала се пре три дана и донете су мере, које се пре свега односе на ношење маски у здраственим установама. Маске треба да носе здраствени радници али и пацијенти који долазе и чекају на амбулантне прегледе.

"Сходно порасту броја оболелих у наредним недељама, Радна група ће се поново састати. Надлежне институције, и градске и републичке, прате ситуацију и у координацији су управо како би донели препоруке и информације које даље иду у општу популацију", истиче докторка Миољевић.

Када је реч о тренутној клиничкој слици, докторка каже да највећи број оболелих има блажу клиничку слику, мали је број хоспитализованих са пнеумонијама.

"Подваријанта 'ерис' и даље даје благе клиничке слике, наравно не можемо предвидети ништа, али ситуација у болницама је под контролом и стабилна, сви се понашамо према новим препорукама, а развој епидемиолошке ситуације условиће промену или пооштравање мера", рекла је у разговору за РТС докторка Весна Миољевић епидемиолошкиња из Клиничког центра Србије и чланица Радне групе за борбу против корона вируса.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара