Читај ми!

Водоинсталатерска мафија хара Београдом – како варају грађане

Једна водоинсталатерска фирма, која се и даље рекламира на интернету и по огласима, узима новац за реновирање купатила и не завршава посао. На позиве не одговарају, посао не завршавају. У Унији потрошача кажу да им се чак стотинак грађана јавило са истом причом.

Раскопаће вам купатило. Даће реч да ће завршити посао. Аванс ће вам узети и више их никада неће видети. Тако раде организоване групе превараната у Београду, кажу упућени. Вама ће остати цигле, шут и блато. Мораћете да ангажујете нове мајсторе и уместо 1.000 евра, платићете најмање 2.000. То десило Љубици Ћосовић.

"Укуцала сам на интернету реновирање купатила и изашао ми је један сасвим пристојан сајт на којем је све било по принципу кључ у руке, да долази екипа и све набављају сами. Позвала сам тај телефон и човек је већ то поподне био спреман да дође и понудио је пристојну цену. Донео је своје уговоре и печате. Како су растурили купатило, тако је кренуло недолажење радника. Сваки дан биће сутра, биће сутра", објашњава Љубица.

Мајстори се јављају на телефон да грађани ништа не посумњају. Иста водоинсталатерска фирма преварила је још стотинак грађана, кажу у Унији потрошача. Само двадесетак одсто њих тражи одштету на суду. На то преваранти и рачунају, јер малом броју људи вратиће новац, а паре од осталих остају њима и они су тако на добитку. Ретко када их ко гони кривично.

Када преваре мењају назив фирме и број телефона

Позвали смо телефоном ову фирму и послали им мејл, али одговор нисмо добили. Пошто је, како тврде упућени, реч о организованој преварантској групи мајстора неки суграђани из страха нису желели пред камеру.

Када преваре, обично мењају адресу, број телефона, назив фирме.

"Тренутно је изузетно заступљена та тзв. водоинсталатерска мафија. Ако се погледају подаци у АПР-у може се приметити да они у просеку егзистирају две до три године, па се бришу из регистра. Дакле, оснивају се под разним именима", наводи Весна Перинчић, Републичка унија потрошача.

Добри и проверени мајстори заузети и по неколико месеци

За преварантске групе су упознати и други мајстори који савесно раде. Тврде, препорука ће увек бити најсигурнија, а готово сви узимају аванс. Они проверени и добри су заузети и по неколико месеци унапред и нису јефтини.

"Имао сам ситуацију да мерим стан, питам кад можемо да кренемо, они ми кажу сутра. Ја кажем не могу сутра, тек за два месеца отприлике, а ја сам ту на препоруку дошао. Е онда они прибегну дај зови било кога ко је сутра слободан, знаш ли некога. То је мач са две оштрице, јер ко је данас слободан за сутра треба мало да се запитају и што је слободан", истиче мајстор Жељко Шутуљић.

Чак и ако мајстор има уговор и печат, изгледа, то није гаранција. Из МУП-а кажу да нису ни имали оваквих пријава. У највећем броју случајева грађани покрећу само тужбе, кажу адвокати, јер им је најважније да врате новац, а ретко ко се одлучује на кривичну пријаву, за коју је запрећена и казна затвора.

Међутим, нејасно је како надлежни не реагују или не примете да једне те исте фирме и појединци, након тужби, враћају новац већем броју грађана, али настављају да послују под другим именом.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво