Читај ми!

Забрањене посете у Институту за онкологију, ковид откривен код 40 пацијената и десетак запослених

Уместо на ходнику, како се то до сада дешавало, онколошки пацијенти ће убудуће хемиотерапију примати у новој дневној болници Института за онкологију, у простору некадашње библиотеке. На терапију дневно долази више стотина пацијената. Они који чекају пријем на оперативно лечење морају имати пи-си-ар тест, а посете су забрањене, након што је коронавирус потврђен код 40 пацијената и десеторо запослених.

Библиотека Института за онкологију и радиологију претворена је у дневну болницу, пошто је овој здравственој установи био неопходан додатни простор за лечење онколошких пацијената. Директор доктор Милан Жегарац каже да су, поред тога, направљена још два дела нове дневне болнице, која ће за две недеље почети да раде на одељењу Медицинске онкологије.

“Средства смо добили из програма Опортунитета, уз подршку Министарства здравља, тако да смо то реализовали последњих месец дана и ево, хвала богу, кренули смо да радимо“, каже др Жегарац.

Објашњава да су капацитети проширени за 30 места.

“Отприлике 300 људи дневно прими хемиотерапију, велике су цифре и за хемиотерапију и за радиотерапију. Радиотерапију смо већ прошле недеље премашали цифру од 400. Сваки дан се преко 20 пацијената оперише“, истиче др Жегарац.

План је, каже, да се и на Дечјем одељењу оформи мала дневна болница.

У првих шест месеци ове године је за 4.000 више пацијената него у претходном периоду. Доктор објашњава да се побољшала свест пацијената – да се раније јављају лекару и да се болест све чешће открива на време.

На Институту за онкологију нема листа чекања, а зрачење пацијената ради се у три смене на осам апарата.

“Наш приоритет је да добијемо нову зграду, јер ово је зграда скоро 100 година стара. Ми се прилагођавамо колико можемо и баш и више него што можемо трудимо, али свакако, време је да добијемо нови институт“, истиче др Жегарац.

Забрањене посете због ковида

Иначе, посете у Институту за онкологију и радиологију су од петка забрањене, јер је за две недеље код 40 пацијената и десеторо запослених потврђен коронавирус.

Ношење маски је обавезно, а за све који чекају пријем на оперативно лечење неопходан је пи-си-ар тест не старији од 72 сата.

Пооштрене епидемијске мере спроведене су јер се у тој установи лечи око 13.000 пацијената.

Годишње у Србији од малигних болести оболи око 40.000 људи, а нажалост више од 20.000 изгуби сваке године ту битку.

субота, 13. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару