Читај ми!

Корона се (не)захуктава – без разлога за забринутост, важна је предострожност

Да ли се поново захуктава коронавирус? Стручњаци кажу да нема разлога за забринутост и не очекују да сојеви вируса, тренутно регистровани, доведу до драматичног повећања броја оболелих са тешком клиничком сликом, али поручују – разлога за предострожност ипак има. Расте број позитивних на коронавирус, у недељи за нама било их је око 1.500 од тестираних готово 7.500. Радна група за ковид ће се састати наредних дана, сазнаје РТС.

У последње две недеље дошло је до благог повећања оних који се одлучују на тестирање због симптома који подсећају на коронавирус. Оно што забрињава запослене у Националној лабораторији за молекуларну дијагностику инфективних агенаса, јесте повећање броја позитивних на тестовима за чак 20 одсто. У Србији је потврђена подваријанта омикрона названа "ерис" а вероватно је у циркулацији и "пирола" сој.

"Разлога за забринутост, онако као што је било, сигурно нема, с обзиром да је доста људи прележало ковид, да је велики број људи вакцинисан, надам се да ће ускоро доћи нове бустер дозе вакцине, која ће побољшати заштиту чак и од ових нових сојева", рекла је др Снежана Јовановић из Националне лабораторије "Ватрено око".

У Општој болници у Панчеву, за сада не планирају забрану посета, али апелују на поштовање мера превенције.

"Ми имамо укупно око 380 болесника, свих обољења. На ковид одељењу имамо троје људи који имају средње тешку клиничку слику", рекао је др Слободан Окука, директор Опште болнице у Панчеву.

У Инфективној клиници Универзитетског клиничког центра Србије у петак је на лечењу било 17 пацијената. На срећу, нико на респиратору. Али, на Kлиници за пулмологију те установе, има и оних који дишу уз помоћ респиратора.

Лекари поручују да је вакцинација важна

Да треба бити посебно опрезан у наредном периоду, али и гласније позивати на важност имунизације - закључили су и лекари опште праксе, пулмолози, бронхолози, педијатри на трибини о значају вакцинације "Kо рано рани". Још једном и упозорење и апел, за старије, хронично оболеле, а посебно пацијенте са малигним болестима.

"Ковид је и даље ту, како креће сада сезона респираторних инфекција, имамо скок, биће скок оболелих и од грипа, али и ковид полако расте. Тако да морамо бити опрезни. Онколшки пацијенти морају да се вакцинишу против ковида, пнеумокока, сезонског грипа, на снази су и даље мере у болници, нама су на снази посете само два дана. Иде јесен, мораћемо мало и да заоштримо те мере", рекао је др Михаило Стјепановић, директор Клинике за пулмологију УКЦС.

Тестирање се обавља у домовима здравља.

"По важећем стручно-методолошком упутству сваки ДЗ је неопходно да издвоји део за пацијенте који имају симптоме", навела је др Снежана Јовановић.

Радна група за ковид, формирана уместо Kризног штаба, састаће се наредних дана, можда већ сутра, сазнаје РТС.

уторак, 26. септембар 2023.
26° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"