Читај ми!

Расте број оболелих од ковида – на које симптоме обратити пажњу и када се тестирати

Број оболелих од коронавируса расте. Према званичним подацима, у протеклих недељу дана у Србији се тестирало више од 7.000 грађана, од којих је чак 1.500 заражено. У здравственим установама у којима грађани могу да се тестирају, све су веће гужве. Докторка Снежана Јовановић из лабораторије "Ватрено око" каже за РТС да је од укупног броја тестираних око 20 одсто позитивних узорака. Истиче и да ће се Радна група за ковид састати у току следеће недеље.

Докторка Снежана Јовановић наводи да је у последње две недеље дошло до пораста броја тестирања на дневном нивоу.

"Оно што можда јесте мало забрињавајуће, то је да је од не тако великог броја узорака око 20 процената позитивно", каже Јовановићева.

Наводи да у свету, али и околним земљама, циркулише подваријанта која је названа "ерис", а која се лакше и брже преноси. Регистрована је и у нашој земљи.

"Забележена је у преко 57 земаља и код нас, тако да очекујемо и незнатно повећање не само броја тестираних, него и броја позитивних", истиче Јовановићева и додаје да вероватно циркулише и подваријанта "пирола", али није још детектована.

Наводи да ће се Радна група за ковид састати у току следеће недеље.

"Разлога за забринутост онако као што је некада било, сигурно нема. Доста људи је прележало ковид, велики број људи је вакцинисан. Надам се да ће ускоро доћи нове бустер вакцине, које ће уствари побољшати заштиту чак и од ових нових сојева", поручује докторка Јовановић.

Ко треба да се тестира

Говорећи о томе ко би требало да се тестира, Јовановићева каже да се тестирају само особе које имају симптоме акутних респираторних инфекција и то најпре антигенским тестовима.

"Уколико је антигенски тест негативан, а постоје симптоми знаци акутне респираторне инфекције, ради се пи-си-ар. Осим наравно за онколошке и хематолошке пацијенте где је по садашњем стручном методолошком упутству неопходно да пре пријема у болницу имају негативан пи-си-ар тест не старији од 72 сата и наравно за пријем у домове за стара лица и на одељења где су особе са примарним имунодефицијенцијама", објашњава Јовановићева.

Тестирање може да се уради у домовима здравља, а Јовановићева наводи да сваки дом здравља има издвојену јединицу или један део за пацијенте који имају симптоме акутне респираторне инфекције.

"Тај део може бити издвојен, у том делу могу да раде запослени који су само за то или да при преласку из једног у други део или јединице дома здравља наравно носе личну заштитну опрему. И наравно да постоје поједина одељења на клиникама која су опредељена за лечење пацијената који су оболели од ковида. Код нас је то и Клиника за инфективне и тропске болести и јединице интензивног лечења на Клиници за пулмологију", додаје докторка.

У болници има оболелих од ковида, углавном су то старије особе, а нема пацијената на респираторима.

Који су симптоми

Поручује да све особе које примете неку промену здравственог стања требало би да се обрате свом изабраном лекару, као и ако имају симптоме.

"Симптоми су повишена температура која може и не мора да се јави, кијање, бол у грлу, малаксалост, главобоља и такође поједини пацијенти имају дијареју, осип по кожи и цурење носа", закључује Јовановићева.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво