Читај ми!

У кампу "Свици у мраку" особе са аутизмом се друже и бесплатно бораве у природи

Друго лето заредом, више од три стотине деце и одраслих са аутизмом, провело је у селу Венчане код Аранђеловца. У кампу Удружења "Свици у мраку" које им организује и радионице, како би им живот учинио садржајнијим, а ствараоцима дао прилику за предах.

"Пре него што заспим, врло често имам ту мисао: шта ће бити са њим кад нас не буде било? И наравно, на то питање ја немам одговор", пита се Михаилова мама.

Исто се пита више од 3.000 родитеља чија деца имају проблем у развоју. Због свих њих глумац Микица Петронијевић поново креће на пут - кроз три државе, да за 33 дана пређе 800 километара до Свете горе. Са једним циљем.

"Да скренемо пажњу шире јавности на положај деце и особа са аутизмом али и свих рањивих категорија нашег друштва. Сав приход који прикупимо и та новчана средства уложићемо у реконструкцију нашег имања Свици у мраку, на проширењу даљих смештајних капацитета“, каже Микица Петронијевић, глумац и оснивач Удружења "Свици у мраку".

Дедино имање у Венчанама пре неколиго година прилагодио је особама са аутизмом - да бесплатно бораве у природи, друже се и уче самосталном животу.

"Јачање практичних вештина које се односе на самостално одржавање личне хигијене, употребу прибора, генерално ту инклузију у друштво, адекватно понашање у друштву“, каже Таша Салом, волонтерка и студенткиња дефектологије.

"Радили смо мало вежбе, кували ручак, спремали, кад устанемо ујутру кували смо кафу", каже Ивана Баркић.

"Правили смо журке, пекао сам палачинке, сви смо радили нешто", рекао је Анђелко Радојловић.

Када деца са аутизмом одрасту, кажу родитељи, тек онда почињу праве муке. Ретки се оспособе за посао, па се друштвени живот сведе углавном на кућу и породицу.

"Укључивање у дневни боравак је јако тешко, чека се по пет-шест година да би дете добило место у дневном боравку. Једва чека неки излет, једва чека неки концерт, ја сам та која му организује, а ја старим, дођем са посла уморна", испричала је Биљана Лукић Јанковић, Михаилова мама.

"Цела породица је уморна, и мора таквим породицама да се помогне да не би долазило до распада породица и да настају нови социјални случајеви. Оно што је сада држава у стању да обезбеди је премало и јако уског обима. Нису сва деца обухваћена, у Београду још и некако али кад се изађе из Београда по Србији - много гора ситуација", каже дефектолог Марина Цикуша из Удружења за помоћ особама са сметњама у развоју - Вождовац.

Зато родитељи инсистирају да се отворе нови клубови за њихово дружење.

Венчане су само један позитиван пример где је у плану и тзв. становање уз подршку. А потребно је још много таквих места да би свици могли да засветле.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво