Читај ми!

Интернет преваре – хакери рачунају на то да ће неко ипак да кликне

Покушаји интернет и СМС превара све су чешћи. У једној од новијих интернет превара, грађани су позивани да кликом на линк уложе новчана средства како би добили већу зараду, а злоупотребљен је лого једне банке.

Да ли сте се некада "упецали" на лажне интернет и СМС преваре?

Покушаји интернет и СМС превара све су чешћи. Злоупотребљавају се називи, лого, мејлови фирми, банака, организација, јавних служби. У једној од новијих интернет превара грађани су позивани да кликом на линк уложе новчана средства како би добили већу зараду, злоупотребљен је лого једне банке.

Банка је обавестила кориснике да она нема никакве везе са том поруком и да никако не отварају послате линкове.

"Подаци у банци су увек сигурни, када причамо о технолошком саставу банке – шта она има у позадини, то је увек најсигурније место. Најслабија карика у целој причи је човек, зато што је он подложан манипулацији", рекао је Душан Узелац из "Каматице".

"Ту су хакери увидели могућност да им је лакше да нападну кориснике, а компаније такве нападе не могу да предупреде, јер данас је на интернету врло лако се лажно представити и у тој шуми мејлова које они пошаљу корисницима рачунају да ће неко кликнути. Тако да они иду са реченицама – потребно је брзо доставити информације, брзо попунити формулар, брзо уплатити нека средства, још данас траје акција, брза зарада", каже Лука Миланковић, ИТ стручњак.

Врло је лако "упецати се" на такве поруке. Често заборављамо да оно што смо једном оставили на интернету, макар кликнули само на одређену рекламу, заувек остаје запамаћено.

Корисници интернета често у сајбер простору остављају чак и информације о кредитним картицама.

"Они ставе лажну страницу, фишинг страницу, ви се улогујете, они то преусмере на праву страницу, ви добијете праву страницу, а у међувремену су они покупили ваше податке за логовање“, каже Миланковић.

"Ми треба да будемо одговорни из домена крађе, као да је ваш новчаник, то су ваши подаци, било картице, пинови, број рачуна, што може да се злоупотреби, да то чувамо као што чувамо новчаник“, објашњава Узелац.

Безбедносни систем банке је много сложен и банка у сваком тренутку из сигурносних разлога прати наше трансакције. Ако уочи неку сумњу, банка ће увек обавести свог корисника.

У случају да сте насели на интернет превару и дали своје податке, број рачуна, једноставно сте преварени, а у том случају банка нема одговорност.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара