Читај ми!

Соларна електрана на органској фарми један од 28 предлога за праведну зелену транзицију и декарбонизацију Србије

У оквиру новог циклуса пројекта "Праведна зелена транзиција и декарбонизација у Србији" представљено је 28 пројеката домаћих фирми из приватног и јавног сектора. Биће одабрано пет најуспешнијих пројеката и компанија које ће се такмичити за финансијску подршку од 450.000 долара. Програм Уједињених нација за развој, уз подршку Владе Јапана жели да укључи оне који користе фосилна горива.

Соларна електрана у власништву групе грађана, само је један од предлога како може да се постигне енергетска ефикасност, оптималније искористе обновљиви извори енергије, али ће соларне плоче бити коришћене и за гајење органских биљака.

"Соларна електрана би се налазила на органској фарми 'Органела' јер се ту налази једна посебна башта, башта која може свашта, где се гаји органска храна за децу која се лече од рака", наводи Павле Ђорђевић из Енергетске задруге "Електропионир".

Према неким подацима у Новом Пазару постоји око 80 фирми које производе тексас. За производњу је потребно много струје, што је скупо, али је и ослонац на фосилна говора. А све би решила једна соларна електрана.

"Прорачунали смо да на основу наше потрошње планирана, односно остварена уштеда емисија ЦО2 на годишњем нивоу би била негде око 120 тона", наводи Фуад Угљанин из новопазарске компаније "Бруг џинс".

Како смањити енергетско сиромаштво

Јапанска влада је у марту донирала УНДП-ју додатна 23 милиона долара за отклањање последица климатских промена - за последње две године укупно 65 милиона долара. Од тога, за Србију два милиона долара.

"Циљ је да се подрже напори земаља у развоју на путу ка декарбонизацији и да та транформација буде праведна како би се обезбедила енергетска сигурност и смањило енергетско сиромаштво", наводи Акира Имамура, амбасадор Јапана.

Заменом ложишта до чистијег ваздуха

УНДП ће пронаћи енергетски угрожена домаћинства на основу којих би се доносиле нове мере и унапредило постојеће законодавство.

"Неопходно је да се омогући породицама из енергетски угрожених домаћинстава да замене индивидуална ложишта на бази фосилних горива и пређу на чистије и обновљиве изворе енергије", каже Јакуп Бериш, стални представник УНДП-а.

Србија има циљ да се до 2030. године емисија гасова са ефектом стаклене баште смањи за трећину. Међутим, држава даје смернице, али је алат у рукама привреде.

"Велика средства се издвајају из самог националног буџета. Ми објављујемо јавне позиве где подстичемо јединице локалних самоуправа да се јаве", наводи Сандра Докић, државна секретарка у Министарству заштите животне средине

У прошлогодишњем циклусу реализовано је осам пројеката, а отворено око 140 радних места у зеленој привреди.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије