Читај ми!

Радници "Џинсија" траже заостале плате, из града поручују да ће права остварити после покретања стечаја

Део некадашњих радника турске компаније "Џинси" поново је протестовао, јер ништа од обећаног није испуњено. У разговору са представницима локалне самоуправе сазнали су да ће права остварити након покретања стечајног поступка који се очекује наредне недеље.

Стрпљиво су чекали 30. август. "Џинси" се обавезао да ће до тог датума измирити обавезе и према радницима и према граду. Потпис је остао само слово на папиру, и део радника се још једном окупио на улици.

"Ни динар, ништа, и даље не добијамо отказ, највише смо се због тога сад окупили. Ако се нека фирма затвори ваљда је логично да се поделе уговори о раскиду посла", каже Драгана Стојановић, радница "Џинсија".

Радници траже да им исплате оно што им дугују, зарађене плате. Целу плату последњи пут су примили за мај.

Неколицина радника већ је на новом радном месту. У погон "Синтетике" одмах је ушао италијански "Аунде" где је при крају обука, а позив бившим "Џинсијевим" радницима отворен. "Јура" шири производњу.

"Ја сам тренутно у ‘Јури’ и имам уговор на месец и по дана, пошто је било обећање да ће да буде на три месеца, значи ни тај договор није испоштован. За остале људе не знам, али појединци су се снашли, морали су да крену да раде", каже бивши радник "Џинсија" Далибор Цветковић.

Уговор о продаји машина који су постигли "Џинси" и "Аунде" предухитрио је Привредни суд у Лесковцу који је увео претходни стечајни поступак. Рочиште за покретање стечаја је наредне недеље, саопштили су представници локалне самоуправе.

"Максимално смо се као локална самоуправа борили уз подршку председништва да се деси та трансакција пре стечаја како би из тих средстава били намирени радници, и оно што је нама и даље приоритет јесте да се радници намире први. Ви сте и по Закону о стечају у првом исплатном реду", поручио је радницима начелник Градске управе Лесковац Милош Цветановић.

"Ваша потраживања ће на најбољи начин сада у овом тренутку бити заштићена Привредним судом", истиче секретар Скупштине града Лесковца Зоран Вукашиновић.

Само за плате "Џинси" дугује радницима око 180.000 евра, плус доприносе, превоз. За струју, воду, закуп граду дугује више од 30.000.000 динара. У власништву имају машине и један објекат.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу