Читај ми!

Екипа РТС-а ексклузивно пратила трансплантацију срца – више од 70 људи у Србији чека на нове откуцаје

Један живот се угасио, породица је дала сагланост и то је донело спасење и продужетак живота за четири пацијента. Донор је био пацијент Ургентног центра, коме после велике борбе, лекари нису успели да спасу живот. Породица је у најтежем тренутку рекла ДА. На Војномедицинској академији урађена је трансплантација јетре, а у Универзитетском клиничком центру Србије бубрега и срца. Проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију, истиче за РТС да је за три месеца урађено пет трансплантација срца, да је све кренуло коначно добрим ритмом који је потребан и другима који чекају срце. Екипа РТС-а пратила је трансплантацију срца од тренутка када је стигао орган.

У Клиници за кардиохирургију Универзитетског клиничког центра Србије недавно су обавили 52. трансплантацију срца. У центру за трансплантацију, урађена је пета трансплантација срца у овој години. Ново срце је пре три недеље добио Марко, а недавно и Горан.

Светозар Путник истиче да је коначно све кренуло ритмом који је неопходан и другим људима који чекају на трансплантацију срца.

"Дакле, уколико имате једну до две трансплантације месечно, онда заиста можете да покријете потребе тих најугроженијих болесника, односно болесника код којих је питање када ће им лош исход бити у недељама и месецима. Тако да је то пета трансплантација у претходна три месеца, а од почетка програма који траје већ десет година, то је педесет друга", истакао је Путник.

Наводи да се Марко добро опоравља, а што се тиче Горана, наводи да су му сви параметри у реду.

Ко све учествује у трансплантацији

Екипа РТС-а је пре неколико дана у операционој сали пратила трансплантацију срца, од тренутка када је стигао орган.

"У трансплантацији само једног органа, као што је срце, учествује преко 20 стручних професионалаца. Дакле, када причамо о експлантацији органа из тела преминулог, људима који су задужени за транспорт и људима који су задужени да ту трансплантацију у самој установи обаве. Ви сте били сведоци тог дела где је трансплантација рађена, односно тог дела операције у којој се орган пресађује у тело болесника. Анестезиолози, перфузери, кардиохирурзи, инструментарке, анестезиолози, када све заједно кад саберете, то је заиста 12, 13, 14 људи", наводи кардиохирург.

Тог дана су били редовно на свом послу, а увече су ушли у салу, где су провели целу ноћ. Објашњава да се то подразумева, јер морају обављати редован посао, а да је потреба за осталим интервенцијама у кардиохирургији исто тако велика.

"Морате бити спремни да уколико се укаже шанса да трансплантацију урадите, увек за то будете спремни. Ми имамо на срећу три тима која смо оформили и које смо у 10-годишњем периоду обучили да могу да се смењују. Заиста је јако тешко да будете 365 дана у години приправни. Ја то на својој кожи најбоље знам, а и још неки људи овде који су поред нас", нагласио је Путник.

Посебно описује борбу за Гораново срце. Каже да је срце за њега буквално стигло у последњем тренутку. Тог дана када су донори јавили да ће стићи ново срце, реанимирали су га и оживели.

"Он је, нажалост, практично имао клиничку смрт, био је реанимиран, интубиран на респиратору и врло брзо након тога се указала шанса да овакву интервенцију урадимо, то је заиста право задовољство. Сад видите човека који ће, ја се надам, врло брзо отићи кући и вратити се нормалним животним активностима", наводи Путник.

О којим све параметрима мора да се води рачуна

Горан је са 70 година добио срце 30 година млађе, а када се ради трансплантација срца мора да се води рачуна о много параметара.

Прво, истиче кардиохирург, мора се водити рачуна о начину на који су функционисали органи донора од тренутка мождане смрти до тренутка експлантације, а потом се процењује функција сваког од тих органа. Процењује се и коме је орган најпотребнији.

"Дакле, нису само године оно што је параметар, параметар је и функција срца, димензије срца, функција срчаних залистака, коронарних артерија. Када све то саберете, онда се процени да ли је тај орган подобан за трансплантацију. Уколико јесте, онда се опет процени коме је тај орган најпотребнији", објашњава проф. др Путник.

У овом тренутку у Србији више од 70 људи чека само на трансплантацију срца. Нада је и да ће за једног 21-годишњака на овом одељењу ускоро стићи ново срце.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара