Читај ми!

У септембру почиње пријава за субвенције за замену столарије и изолацију објеката – ко може да конкурише

После огромног интересовања грађана, почетком септембра почиње пријављивање за субвенције за замену дотрајале столарије, котлова и постављање изолације. Маја Вукадиновић из Министарства рударства и енергетике рекла је за РТС да за субвенције могу да конкуришу сви грађани без обзира на то да ли живе у кућама или стамбеним зградама, као и да ће пријаве трајати током целе године.

Посебна саветница за енергетску ефикасност у Министарству рударства и енергетике Маја Вукадиновић рекла је за РТС да је процедура за пријављивање грађана једноставна и да нема промена у односу на претходне године.

"Ми очекујемо да већ у првој недељи септембра буде расписан јавни позив за грађане. То грађани могу да прате на интернет страници јединица локалне самоуправе. Такође, могу да оду у саму општину. Могу позвати и Mинистарство. Од грађана се очекује само да попуне образац где треба да наведу податке о свом домаћинству, затим да наведу мере за које намеравају да аплицирају", навела је Маја Вукадиновић.

Додала је да је потребно да подносиоци пријаве буду власници објекта, а уколико нису власници, треба да добију писану сагласност власника, а потребно је доставити и рачун за струју за претходни месец у којем се види да је потрошња струје била најмање 30 киловата.

Маја Вукадиновић је навела да могу да конкуришу сви грађани, без обзира на то да ли живе у кућама или стамбеним зградама, а да је потребно да објекат буде настањен, да није реч о викендицама.

Грађани ће моћи да конкуришу за замену столарије и котлова, изолацију, а први пут може да се конкурише и за више мера, а не само за појединачне.

"Постоји могућност да се конкурише за појединачну меру, када ће ниво субвенција бити нижи, до 50 процената. Па смо ми, имајући у виду велику заинтересованост грађана да промовишемо тај програм тако што смо предвидели виши проценат субвенције уколико се неко пријави за више различитих мера", навела је Вукадиновићева.

Субвенције за више мера и до 65 одсто

Објаснила је да ће, уколико се неко пријави за замену столарије и изолацију, остварити субвенције до 55 одсто, а ако се уз то уграде соларни панели или колектори, субвенције ће износити до 65 одсто.

Маја Вукадиновић је навела да се ове године пријавила 131 локална самоуправа, а да њихово пријављивање зависи од средстава која су одвојена за ту намену.

Додала је како у Београду у програм нису ушле само три општине – Нови Београд, Чукарица и Савски венац и да су обећале да ће се пријавити на наредном конкурсу.

Говорећи о жалбама, Маја Вукадиновић је навела да грађани који нису задовољни могу да се жале комисијама у локалним самоуправама, а да им на располагању стоји и Министарство рударства и енергетике.

Напоменула је да очекују велики одзив, као и да ће грађани за субвенције моћи да се пријаве током целе године.

субота, 09. децембар 2023.
5° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу