Читај ми!

Прва "беба из епрувете" рођена је пре 45 година – у Србији се роде стотине деце годишње захваљујући ВТО

Пре тачно 45 година рођена је прва "беба из епрувете". После рођења, Луизу Браун светски медији назвали су супербеба. До данас, захваљујући асистираној репродукцији – вантелесној оплодњи, у свету је рођено више од дванаест милиона беба.

Само девет година после рођења прве "бебе из епрувете" у свету, на ГАК "Народни фронт" рођена је и прва "беба из епрувете" у тадашњој Југославији.

Професор Жељко Миковић рекао је за РТС да се прошле године родило око 300 деце из вантелесне оплодње.

"Ове године, надамо се да ће их бити више. До сада смо урадили велики број, 460 стимулисаних циклуса. Урадићемо до 800, имамо и око 110 криотрансфера, тако да рачунамо да ће се ове године родити преко 500 беба, с обзиром на успешност коју остварујемо тим процесима", навео је професор Миковић.

Додао је да технологија напредује и да се мора пратити ради добијања добрих резултата.

"Две ствари су битне. Битан је добар тим. Имамо млад, али и искусан и тим ентузијаста који тај посао одлично води, како међу гинеколозима, тако и међу ембриолозима. Друга ствар, то је технологија, без тога се не може ићи, тако да сваке године нешто ново купујемо, набављамо, осавремењујемо", истакао је професор Миковић и најавио набавку нових уређаја.

Навео је да је до данас потврђено 12 трудноћа од увезених репродуктивних ћелија, а да је успех око 50 одсто.

Беба која је улила наду милионима породица

Ембриолог Ана Јеремић каже да је рођење прве бебе из епрувете пре 45 година улило наду милионима породица широм света и истакла је да су и тада ембриолози били, као што и данас јесу – веома важни чланови тима.

"Ми овде у ‘Народном фронту’ имамо интензивну едукацију младог кадра, будућих ембриолога и стално радимо на томе, јер верујемо да је едукација кадра главна карика у свему томе", истакла је Ана Јеремић.

Истиче да је, када добије потврду о трудноћи из биомедицински потпомогнуте оплодње, осећај неописив.

"Знам, када смо почињали скоро са овим процесом, доста се средстава улагало и велика се нада улагала да кренемо успешно. Ми смо, хвала богу и труду целог тима, кренули успешно и били смо сви јако, јако срећни и наставили смо", поручила је Ана Јеремић.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара