Читај ми!

Чучковић: Размотрићемо предлог о поскупљењу грејања, наплаћено 80 милиона динара казни превозницима

Градски менаџер Мирослав Чучковић каже за РТС да би у случају невремена требало најозбиљније схватити упозорења. Истиче да је од прошлог августа било преко 40.000 интервенција на чишћењу сливника и одводних канала. Наводи да су "Београдске електране" донеле одлуку о поскупљењу цене грејања и да ће се Град о томе ускоро изјаснити.

Мирослав Чучковић је гостујући у Београдској хроници РТС-а изјавио да ће бити потребно неколико дана да би се изашло са проценом штете од невремена у Београду.

“Прошли пут је то било неких 75 милиона динара. И најважнија ствар јесте да се пошаље порука да су ово околности које нису до сад биле никада у Београду и да треба најозбиљније схватити све најаве надлежних, пре свега кроз упозорења, да се избегне, ако је могуће, излазак из домова или да се избегне боравак аутомобилом на улици“, напомиње Чучковић.

Истиче да је јуче ветар дувао брзином од 80 метара у секунди, а прошли пут је био преко 120.

“И ја бих се задржао на томе да сачувамо животе људи. А што се тиче обнове, најбоље су рекли наши суграђани, од оног малог детета па до ових најстаријих. У вишемилионском граду то мора да буде посао свих. Надлежне службе, колико год да нас је на улици, нису довољне за то да апсолутно комплетан град који је био погођен, буде почишћен и саниран“, каже Чучковић.

Према његовим речима, од прошлог августа било је преко 40.000 интервенција на чишћењу сливника и одводних канала.

"И свакако је њихов капацитет за пријем воде био већи него што је био пре годину дана. Међутим, када ви у чашу сипате две литре воде, не постоји таква која ће моћи да је задржи. Оно што је природа донела у претходном периоду, јесте нешто на што нико не може утицати, али само понашање у тренутку када ветар сто метара у секунди или сто километара на час носи саксију, она може да повреди свакога, може да разбије стакла...“, истиче Чучковић.

Чучковић сматра да нема Београђанина који не зна да испод прелаза БИП-а, односно код хитне помоћи, је увек вода када је и мањи пљусак и да те тачке треба избегавати у том периоду.

Поново се реконструишу базени на Ташмајдану. Пре три године је та реконструкција коштала 230 милиона динара. Сада ће коштати 240 милиона. На питање да ли је ова претходна реконструкција била ваљана и због чега се то ради опет, наводи да не стиже да се бавим тим пројектом.

“Надлежни ће вас обавестити у наредном периоду. Ја заиста немам информације о томе. Оно што знам јесте да смо определили средства за изградњу базена у Бановом брду. Нама је битно да све општине добију један олимпијски базен, једно купалиште и да на тај начин пружимо прилику да по први пут овога лета могу сви Београђани бесплатно користити градске базене, да их могу користити и они Београђани где базени не постоје", додаје Чучковић.

О поскупљењу грејања

Указује да су "Београдске електране" донеле на надзорном одбору 25. јула одлуку о поскупљењу.

“Она је заснована на чињеници да су поскупели струја и гас, поскупео је и репроматеријал за обнову топловода широм Београда. Тај износ је једноцифрен и он је шест одсто. Њихов захтев је од 1. септембра да буде повећање цене. Ми ћемо се о томе изјаснити у најскоријем периоду, али мислимо да је тај захтев оправдан и просечна цена би у том случају за један просечан стан у Београду од 60 квадрата скочила 458 динара месечно“, додаје Чучковић.

Додаје да ниједно предузеће није тражило повећање цене осим Београдских електрана.

“Најважније је да сачекамо ову грејну сезону спремни. Ми имамо пуне капацитете и што се тиче мазута и што се тиче гаса који је искоришћен за претходну сезону, прошла зима јесте била блага и она нам је донела те уштеде које смо могли да остваримо. Видећемо каква ће бити ова, али у сваком случају најважније је да су сви системи ремонтовани, да се ради још на реконструкцији топловода широм улица и сваки динар који грађани плате кроз рачун знајте биће употребљен за квалитет услуге“, напомиње Чучковић.

О расподели уџбеника у наредном периоду

Од септембра почиње нова школска година, а родитељи још не знају како до бесплатних књига које би требало да обезбеди град њиховој деци. На питање да ли ће новац бити уплаћен на рачуне, да ли ће добити деца комплете књига, Чучковић истиче да су “школе тражиле од града количине од свих издавача који су били у претходним годинама коришћени у њиховим школама“.

“То је 130.000 комплета. Уговор је закључен за основне школе и биће испоручени уџбеници. Значи неће бити никакве уплате средстава. Логистика и начин расподеле тих уџбеника до сваког ученика ће бити у наредном периоду обелодањен и организован. Ми имамо искуства још од короне и од поделе свега и свачега како и на који начин може то да се лако дистрибуира. Што се тиче средње школе, ту је у питању 65.000 комплета. Сви наслови из стручних предмета који постоје завршена је процедура за набавку и свих тих књига, тако да ће и средњошколци добити свој комплет на сто када буду дошли“, објашњава Чучковић.

Каже да нико није издвојен у набавци, тако да, наводи, и ако постоји вишак, биће деце које ће то искористити.

Реконструисане улице до 1. септембра

Напомиње да централни саобраћајни коридори, пре свега раскрсница код некадашњег позоришта Пинокио, углавна улица Земуна ће бити пуштена до 1. септембра, као и Вишњички булевар, Улица Максима Горког до Струмичке.

“Трудимо се да за почетак школске године буде што је могуће више саобраћајница завршено и циљ нам је да уколико је то могуће, улица не затвара херметички зато што када ви урадите шахте и када избетонирате око њих ви можете извијугати до жељене улице у неком тренутку, тако да се трудимо да наша технологија радова прати потребе саобраћаја, да не направимо велике гужве“, истиче Чучковић.

У јуну и јулу два милиона СМС порука за превоз

У вези са наплатом карата у ајвном превозу, Чучковић наводи податке за јун и јул, да су Београђани пустили два милиона СМС порука.

“То су углавном оне једнодневне карте. Имамо негде око 2.000 карата које се дневно продају на трафикама, имамо 2.200 отприлике дневно уплата које се пусте путем апликације. Некада је папирних карата продавано 200 дневно, што значи да сада имамо 10 пута више. Плус имамо пораст месечних, плус ове које фирме уплаћују људима, то значи да су Београђани одреаговали на ову реформу онако како смо ми очекивали, показали су љубав према своме граду“, напомиње.

То ће, додаје, вратити кроз две мере.

“Прво, градоначелник је дао налог и врло се контролише, 80 милиона динара казне је наплаћено због непуштања климе, нечистоће у аутобусу и нерадовности. И дат је налог да се испита тржиште за комплетну обнову возног парка и трамваја и аутобуса, управо тих средстава које ће Београђани кроз ту своју активност уплатити. И рећи вам још један податак, да се на прсте једне руке може набројати кога сретнемо без карте када контрола уђе“, наводи Чучковић.

Објашњава да измене Закона о озакоњењу су пружиле могућност да се сви пријаве од 15. септембра до 15. октобра.

“Сви они који имају нелегалан објекат или су у процесу озакоњења добиће прикључење на струју, воду, гас и канализацију. То важи за зграде на тај начин што ће појединачно станари и власници станова аплицирати, неће аплицирати инвеститори, а што се тиче кућа, власници“, закључује Чучковић.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара