Читај ми!

Вучић: "Олуја" највеће етничко чишћење у Европи од 1945; Додик: Нећемо дозволити да било ко омаловажава наше страдање

Централна церемонија обележавања Дана сећања на Србе страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја" одржана је у Приједору. Сведоци смо лицемерја и двоструких стандарда великих сила према Србима, поручио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је "Олуја" највеће етничко чишћење у Европи од 1945. године. Председник Републике Српске Милорад Додик навео је да је "Олуја" била удружени злочиначки подухват, као и да нећемо дозволити да било ко омаловажава српски народ и наше страдање. Након служења парастоса патријарх Порфирије нагласио је да бол нема ни нацију ни веру.

Вучић: Двоструки стандарди великих сила, “Олуја“ је највеће етничко чишћење од 1945.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању окупљенима да смо последњих дана сведоци лицемерја и двоструких стандарда великих сила према Србима.

За “Олују“ се, каже, користе разни изрази, али не желе да кажу да је то највеће етничко чишћење у Европи од 1945. године.

Подсетио је да, поводом оптужнице која је подигнута у Београду у случају ратног злочина на Петровачкој цести, нико из света није рекао, ни из једне земље са Запада, да је српско тужилаштво одрадило одличан посао, и да дечја смрт не сме да буде накажњена.

“Зато је важно да ми Срби будемо јединствени, да се држимо заједно и да кажемо шта је то што се догодило, и да од тога не одустајемо“, поручио је Вучић.

Приједор је, истакао је, био прва станица колоне прогнаних, негде на путу ка слободи, знајући да им под онима који су им децу убијали нема опстанка.

Када је реч о санкцијама против челника Републике Српске, истакао је да је данас дошао и због тога.

Никада више Србија неће да затвара своје путеве за свој народ, нема више баријера за наш народ, нема блокада, увек ћемо бити уз наш народ у Републици Српској, поручио је председник.

"Посао Србије, наш задатак, наша обавеза, наша дужност, наша света дужност је да будемо уз народ Републике Српске када је тешко, када вам најмоћнија сила уводи санкције. Да, ми ћемо да кажемо, једна мала слободарска Србија неће да уводи санкције и помоћи ће Републици Српској на сваки могући начин", поручио је председник.

Зато ће Србија, додао је Вучић, онолико колико може улагати у све општине у РС и помагати свом народу, а сигуран је да ће и Српска помагати Србији.

На крају обраћања, поручио је Крајишницима да су Србија и РС добили вредне и поштене људе, који подижу и Србију и Српску.

"Неки кажу изгубили сте територију, али смо добили вредне и поштене људе. Добили смо људе који нам данас доносе медаље са такмичења у математици. Добили смо људе који данас имају своју децу која носе бакљу слободе, који су најуспешнији спортисти, који су највреднији и најмарљивији радници. Добили смо људе који подижу Србију, који подижу Српску, који заједно са нама никада неће заборавити оно што се догодило, али који ће да гледају будућност и који ће да чувају то једно мало слободарско племе у срцу Европе, које зна шта значи слобода и вредно је више од свега", рекао је Вучић.

Додик: “Олуја“ је била удружени злочиначки подухват

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је акција “Олуја“ била удружени злочиначки подухват САД заједно са коришћењем хрватске војске како би етнички очистили тај простор.

“То је злочиначки подухват који је био планиран, који није рефлекс. Хрвати су ангажовали преко 200.000 војника, а становника је било 200.000. Значи, на свако немоћно дете, жену, старца, ангажован је по један војник са огромном техником донираном од стране САД“, рекао је Додик.

Указао је да је одласком наших људи командовао амерички амбасадор у Загребу “који није имао срама да се склони и ућути, него је све учинио да то буде успешна акција како су они то звали".

“То се не може опростити. Може Америка да буде колико хоће велика, али је унижена и мала, јер упорно према једном малом народу достојном слободе покушава да одржи тај негативни однос и да тај негативни однос и дан дан упрожњава и према Србији и према Републици Српској“, нагласио је Додик.

Навео је да су нас учили и одгајали да о нашим страдањима и патњама ћутимо.

“Готово да је био уобичајен рефлекс српског народа не говори о својим страдањима да не би оног ко је починио злочин случајно увредио. Пре девет година захваљујући господину Вучићу девети пут смо овде да обележимо страдање и да кажемо да нећемо заборавити“, истакао је Додик.

Поручио је свима који се питају зашто се церемонија одржава у Приједору да пре месец дана нико ништа није рекао када су Бошњаци у том граду обележавали своја страдања.

"Ми сматрамо да то треба тако да буде. Зашто онда ви мислите да ми немамо права, ко сте ви да нам држите предавања", упитао је Додик.

“Приједор је место сусрета колона и страдања, ово је град страдалник и град јунак. Зато смо овде управо вечерас да се присетимо свих наших страдалих, душа ме боли. Знам да им нико неће судити, али рачунам да су људи или бар мислим да јесу, па ће их нека генерална људска и божја правда негде стићи“, нагласио је Додик.

Поручио је и да никада неће дозволити да било ко омаловажава српски народ и наше страдање.

Истиче и да ми нисмо огрезли у мржњу и да не мрзимо, већ зовемо на дијалог.

“Нема упорнијег човека, чак и мене некада нервира, који упорно зове на дијалог од Вучића, а они то стално одбијају“, рекао је Додик.

Навео је да су и данас одлучили да борцима Војске Републике Српске Крајине изједначе статус са борцима Републике Српске.

“Данас и јуче, захваљујући председнику Вучићу и његовом тиму, направили смо доста добрих послова, ојачали наше уверење и подршку једни другима“, додао је Додик.

“Ако је мир неопходан, а јесте, и ако морамо да сравнимо наше билансе онда ћемо рећи Хрватска је направила једну државу, а српски народ је направио две државе – Републику Српску и Србију и борићемо се једнако за то“, закључио је Додик.

Јована Ђаковић: Книн носимо у срцу и усадили смо га у срца наше деце

Јована Ђаковић поделила је са окупљенима своја сећања на “Олују“, коју је преживела као осмогодишња девојчица.

Сећа се да је из Книна ишчупана са свог игралишта и од својих другара, и да је наступило сивило.

Нови дом је са породицом нашла код Крушевца, потом у Панчеву, а живот их је потом послао у Приједор.

“Книн носимо у срцу и усадили смо га у срца наше деце“, рекла је Ђаковићева.

На Богу је да опрости, каже Ђаковићева, али она не може да заборави.

Минут ћутања за све страдале у акцији "Олуја"

Минутом ћутања одата је пошта свим страдалима у акцији "Олуја".

Интониране химне Србије и Републике Српске

У оквиру церемоније интониране су химне Србије и Републике Српске – "Боже правде" и "Моја Република".

Патријарх Порфирије: Бол нема ни нацију ни веру

У обраћању окупљенима, патријарх Порфирије је рекао да смо данас сабрани у молитвеном сећању на прогнане.

"И овог лета приносимо наше молитве за покој души пострадалим у протеклим ратововима", додао је патријарх.

Поручио је да нико нема екслузивно право на љубав према својој кући и ближњима.

“Нико нема екслузивно право на љубав према својој кући, ближњима, родитељима, браћи и сестрама, народу, нико нема за себе резервисано право на јединство свог народа, екслузивно право на бол, на тугу, на сећање. Неки су се ипак одважили да мере бол и да кажу да неки бол није бол“, истакао је патријарх.

Нагласио је да бол нема ни нацију ни веру – бол је бол, ма чији био.

"Нека Бог прости душе страдалих у војној операцији Олуја, невиних жртава, деце, стараца, а свима нама нека дâ мир свој", рекао је патријарх српски.

Парастос страдалима служи патријарх Порфирије

Централна церемонија обележавања Дана сећања на Србе страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја" први пут се одржава у Републици Српској – у Приједору.

Парастос страдалима служи патријарх српски Порфирије.

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик положили су данас венце на спомен-обележје на Петровачкој цести, месту страдања Срба из избегличке колоне.

У Бањалуци је одржана заједничка седница Влада Републике Српске и Србије. Заседао је и Савет за сарадњу који чине сви чланови влада, председници скупштина и председници република.

Потписан је и Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама Градина и Београд.

Након тога, двојица председника, Вучић и Додик, обратили су се медијима.

Помен жртвама "Олује" одржан је данас у Цркви светог Марка у Београду, као и у многим местима широм Србије.

Нападом на Книн, у зору, 4. августа 1995. године, почели су систематски злочини према српским цивилима и њиховој имовини. Свега 48 сати од почетка акције "Олуја", подручје некадашње Републике Српске Крајине било је етнички чисто.

Више од 200.000 људи, са најосновнијим стварима, превозним средствима која су имали, кренули су да се исељавају, а на путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.

Oко 2.000 Срба убијено је или нестало, а више од 220.000 је протерано у акцији "Олуја".

субота, 02. март 2024.
9° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво