Читај ми!

Вучић: "Олуја" највеће етничко чишћење у Европи од 1945; Додик: Нећемо дозволити да било ко омаловажава наше страдање

Централна церемонија обележавања Дана сећања на Србе страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја" одржана је у Приједору. Сведоци смо лицемерја и двоструких стандарда великих сила према Србима, поручио је председник Србије Александар Вучић и истакао да је "Олуја" највеће етничко чишћење у Европи од 1945. године. Председник Републике Српске Милорад Додик навео је да је "Олуја" била удружени злочиначки подухват, као и да нећемо дозволити да било ко омаловажава српски народ и наше страдање. Након служења парастоса патријарх Порфирије нагласио је да бол нема ни нацију ни веру.

Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик положили су данас венце на спомен-обележје на Петровачкој цести, месту страдања Срба из избегличке колоне.

У Бањалуци је одржана заједничка седница Влада Републике Српске и Србије. Заседао је и Савет за сарадњу који чине сви чланови влада, председници скупштина и председници република.

Потписан је и Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама Градина и Београд.

Након тога, двојица председника, Вучић и Додик, обратили су се медијима.

Помен жртвама "Олује" одржан је данас у Цркви светог Марка у Београду, као и у многим местима широм Србије.

Нападом на Книн, у зору, 4. августа 1995. године, почели су систематски злочини према српским цивилима и њиховој имовини. Свега 48 сати од почетка акције "Олуја", подручје некадашње Републике Српске Крајине било је етнички чисто.

Више од 200.000 људи, са најосновнијим стварима, превозним средствима која су имали, кренули су да се исељавају, а на путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.

Oко 2.000 Срба убијено је или нестало, а више од 220.000 је протерано у акцији "Олуја".

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара