Читај ми!

Оружани обрачуни кријумчара миграната код Суботице – безбедносна ситуација неповољна, грађани траже мир и сигурност

У Србији је најмање 5.000 миграната у сваком тренутку. За недељу дана забележено је више обрачуна ватреним оружјем кријумчарских банди у шуми код Суботице. Мештани траже од надлежних да им обезбеде мир и сигурност. У полицијској управи у том граду потврђују да је безбедносна ситуација неповољна. Полиција и жандармерија су на терену.

У последњем сукобу пуцало се у околини Суботице и то на неколико места. Мештани упозоравају да децу и жене не смеју да пусте напоље, на улицу. Питају се и коме то треба да јаве и шта да предузму.

"У мојој башти су у четири сата поподне летели меткови, гађали су један другога", сведочи забринути грађанин.

Зато траже од надлежних да им обезбеде мир и сигурност.

"Због пуцњаве која се повремено чује из шумског подручја, постављено је неколико полицијских пунктова овде у Хајдукову и Палићу. Појачано је присуство припадника суботичке полиције и жандармерије који у пограничном појасу патролирају 24 сата", преноси Тони Бедалов, извештач РТС-а из Суботице.

Неповољна безбедносна ситуација

Из полицијске управе у Суботици кажу да је безбедносна процена тренутне ситуације - неповољна.

"Сваки дан процењујемо ситуацију, сваки дан спречавамо прилив миграната у саму Суботицу. Прилив је константан и ми се заиста свим снагама боримо на основу процене и анагажујемо број полицијских службеника. На сваком безбедносном пункту буду три или четири човека, а када се усложни ситуација ми повећавамо број. Последњих дана се ситуација усложнила", указује Игор Велимировић, начелник Полицијске  управе у Суботици.

Мигранти у рукама кријумчара

Када дође до оружаног сукоба, кажу у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила, већ је знак да су оне моћне и развијене. Проблем кријумчарења, подсећају, почео је да се интензивира од тренутка када је Мађарска подигла ограду према Србији.

"Са сваким пушбеком, односно илегалним гурањем људи из Мађарске у Србију, што се дешава свакодневно, имамо проблем због тога што ти људи долазе пребијени, намучени, а нема довољно места на северу земље. И онда хрле у руке кријумчара који им све то обезбеде и поново им помогну да пробају да пређу границу даље", упозорава Радош Ђуровић, извршни директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Где су све узроци проблема

Најмање 5.000 миграната је у сваком тренутку у земљи. Око 2.500 у северном делу Војводине. Око 60 одсто свих, у грубим проценама, долази из Сирије, потом из Авганистана и остали углавном из Ирака, Пакистана, неки са Кубе и северне Африке.

"Треба истаћи да проблем постоји у Србији која се налази на границама са Европском унијом и треба радити на томе да се скрене пажња да Мађари морају да поступају солидарно, да имају обавезу према томе како људе враћају на нашу територију. Исто тако мислим да би наша земља морала да заговара солидарност на Балкану", истиче Ђуровић.

Покушај једног доласка до Аустрије кошта 3.000 евра, сведоче мигранти. Док не стигну до земља Европске уније, неретко тај износ плаћају кријумчару и више пута.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара