Читај ми!

Пројекат Херсус обједињује теорију и праксу у области архитектуре

Универзитети из Србије, Италије, Грчке, Шпаније и са Кипра, окупили су се око пројекта Херсус. Пројекат повезује истраживачки, приватни и јавни сектор архитектуре и урбанизма. Професори, задовољни постигнутим резултатима, најављују сарадњу на новим пројектима.

Херсус је пројекат Европске уније у области високог образовања, за који је Универзитет у Београду водећа институција, а Архитектонски факултет реализатор пројекта. Објединио је образовање, теорију и праксу, заштиту историјског градитељског наслеђа и енергетски одрживе системе.

Емануела Сорбо са Уневирзитета у Венецији каже да је пројекат заиста веома важан и интересантан за наше универзитете, добијени су значајни резултати, који су добра база за даља истраживања.

Ректор Универзитета у Београду проф. Владан Ђокић каже да се пројекат бави условима који треба да допринесу сазревању идеја и на неки начин разумевања важности наслеђа, културног наслеђа, одрживости у планирању и пројектовању градова, и из тог разлога је овај пројекат доста значајан.

Радионице су одржаване у Венецији, Никозији и Солуну.

"Међународна сарадња, нашег факултета и осталих европских факултета, може само да буде од велике користи, јер кад то спојите са нашом иначе дугом традицијом од 185 година едукације, можемо да је унапредимо, усавршимо и да евентуално наше програме орјентишемо неким европским потребама за будућност", истакао је проф. Владимир Лојаница, декан Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

Пламена Халачева, заменица шефа Делегације Европске уније у Србији истиче да доприноси и бољем позиционирању образовних установа и њиховој конкурентности, међународна сарадња такође стимулише међукултурни дијалог, мотивише на иновације и сарадњу у области истраживања и доприноси побољшању нивоа образовања и статуса образовних институција.

Резултати Херсус пројекта, у који се укључило 50 научника, представљени су на изложби у атријуму зграде Ректората. А Архитектонски факултет тренутно учествује у још четири међународна пројекта.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара