Читај ми!

Глумац Иван Босиљчић уписао се у Регистар давалаца матичних ћелија – позива грађане да учине исто

У Регистар давалаца матичних ћелија уписано је око 18.000 људи, међу њима је и глумац Иван Босиљчић. Циљ је да најмање 100.000 грађана покаже спремност за тај чин. У регистар може да се упише свака здрава особа од 18 до 45 година.

Уколико желите да постанете давалац матичних ћелија, потребно је да одете у Институт за трансфузију крви у Београду, или у неки од завода широм Србије. Попуњавате упитник и дајете узорак крви. Цео поступак траје кратко, ништа не боли, а значи много.

"Имам врло конкретни разлог зашто сам овде, претходних месеци сам се много информисао на тему акутне леукемије зато што је пре пар месеци, син мог најближег рођака, тринаестогодишњи Лука Босиљчић, оболео од акутне леукемије, и од тада смо се сви концентрисали на тај проблем, и молитвено и у едукацији", наводи глумац Иван Босиљчић.

Луки је била неопходна помоћ свих нас, па је недавно организована велика акција у Ужицу и уписивање у Национални регистар давалаца.

"Ја данас дајем узорак крви, тада сам био у иностранству, чим сам се вратио, дошао сам у Институт за трансфузију у Београду, зато што је то у јуну био симболичан почетак те акције, али сваки дан се може уписати у регистар. Позивам све да се упишу у регистар, зато што свакодневно, свуда око нас има људи којима је потребна наша помоћ", додаје Босиљчић.

У овом тренутку у Националном регистру давалаца матичних ћелија је 18.000 грађана, неопходно је да их буде више.

"Иван Босиљчић уписом у Регистар некоме спасaо живот"

Предраг Слијепчевић из Удружења "Леука" наводи да је глумац Иван Босиљчић уписом у Регистар давалаца матичних ћелија некоме спасaо живот.

"Знам да ће се људи сигурно одазвати на Иванов апел, и знам да има људи који ће сигурно због тога што су ушли у регистар некоме спасити живот. Овде говоримо о томе да се уласком у регистар повећава шанса да некоме спасeмо живот, да некоме будемо подударни", каже Слијепчевић.

Ко може да се упише у Регистар давалаца матичних ћелија

У регистар може да се упише свака здрава особа од 18 до 45 година.

"Било ко да се упише, биће у регистру, и биће ту као чувар нечијег живота ако му затреба да му дâ ћелије", додаје Слијепчевић.

Наш регистар је део Европског и Светског регистра који се такође претражују како би се помогло оболелима.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке