Читај ми!

Тринаестогодишњи Лука води трку с временом, још није пронађен подударни давалац матичних ћелија

Тринаестогодишњи Лука Босиљчић из Ужица болује од најтежег облика леукемије, и за даље лечење хитно су му потребне матичне ћелије. Његови другови из одељења позивају све здраве особе од 18 до 45 година да дају узорак крви за упис у регистар давалаца матичних ћелија, јер још није пронађен подударни давалац.

Другови Луке Босиљчића не губе наду да ће се што пре пронаћи донор матичних ћелија за Луку, да им се врати у школску клупу, на баскет и да се заједно спремају наредне године за малу матуру.

"Наш друг Лука Босиљчић болује од најтежег облика леукемије. Лука се храбро бори, али му је потребна и ваша помоћ. Молимо вас да одвојите мало вашег времена јер можда баш ви будете Лукин спасилац, можда баш ваша крв буде извор новог живота за Луку", апелује Лукина другарица из разреда.

Његова друга другарица наводи да док друга деца очекују нове патике, Лука чека вест да му је пронађен подударни донор – да му је живот спасен.

"Док сви чекамо да одемо на море, да купимо нове патике, да одемо с друштвом на баскет, неко само чека вест да му је живот спасен! Дечак из нашег града, из наше државе, мој друг Лука тражи 15 минута вашег времена, који му могу спасити живот".

Међу више од две хиљаде давалаца до сада, није пронађен подударан са Лукиним матичним ћелијама, али Лукини другари верују да ће се наћи прави, јер лек је међу нама.

"Потребно је дати узорак крви за упис у регистар давалаца матичних ћелија, на тај начин постајемо потенцијални донор или баш прави адекватан пар за Лукину трансплантацију матичних ћелија. Овај једноставан чин има моћ да Луки спасе живот и врати наду његовој породици“, наводи Мирјана Максимовић, директорка ОШ "Душан Јерковић" у Ужицу.

У Ужицу ће, у сарадњи са Леуком, бити организована акција добровољног давања крви 14. јуна, а позив је отворен за све хумане људе, старости од 18 до 45 година, широм Србије, који узорак крви могу дати у најближој трансфузији за нови живот тринаестогодишњег Луке Босиљчића.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво