Читај ми!

Крај наставе, врата школа отворена до 20. јуна

Почео је распуст за основце и средњошколце. Због две трагедије, Влада је одлучила да се школска година заврши две недеље раније. Школе ће бити отворене до 20. јуна за ђаке који желе да поправе оцене.

Одлука о крају школске године донета прошлог четвртка све је изненадила. Упркос недостатку времена, али не и недоумица, школе су успеле да заврше све што је неопходно до школског звона које је означило крај наставе.

"Према информацијама које смо у току данашњег дана добили од школских управа, закључивање оцена протекло је у најбољем реду. Наставници су припремили предлог закључне оцене и о томе током данашњег дана обавештавали ученике и родитеље", наводи у одговору Министарство просвете.

Колико ђака жели да искористи могућност да поправи просек још није познато.

"Тачне информације имаћемо до вечерас или најкасније сутра ујутру до девет сати, али ми не очекујемо велики број јер на нашу срећу заиста имамо дивне ђаке и верујем да ће они завршити оцене већ данас", каже директор Медицинске школе у Крагујевцу Владимир Јакшић.

Слично је и у другим школама. За већину ученика који су задовољи оценама, распуст почиње. Други ће морати да загреју столицу.

Да буде лакше, побринуће се наставници који ученицима нуде и припрему пре самог одговарања. Времена за додатна испитивања има све до 20. јуна.

"То ћемо у договору са њима организовати, да дођу у школу да одговарају, биће по неколико чланова а не само професор и ученик већ неколико ученика, наставник, разредни старешина, итд.", рекла је Тања Јовановић, наставница економске групе предмета у Првој економској школи.

Док неки родитељи брину о оценама, има и оних који размишљају како да деци која неће ићи у школу испуне дан, а због обавеза не могу да им се посвете. За најмлађе је организован продужени боравак до 20. јуна. Многе школе до тада имају и план ваннаставних активности.

Директор ОШ "Вук Караџић" у Крагујевцу Бојан Конатор каже да се тај план активности састоји од одељенских заједндица где ће се разговарати на различите теме – теме о менталном здрављу и пријатељству, другарству, емпатији и тако даље, плус допунска настава, додатна настава, припремна настава која је нарочито битна за ученике осмог разреда. 

"Већи је одзив ученика од првог до четвртог разреда зато што је то њима занимљиво. Учествоваће у различитим излетима посетама, дружењима радионицама", навела је Мирјана Стевановић, директорка ОШ "Матко Вуковић" из Суботице. 

Када све оцене буду закључене, биће уписане у сведочанства и књижице, које ће ученици добити на Видовдан, 28. јуна.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво