Читај ми!

Звуци сирена уместо школског звона за крај године у Лепосавићу

У Лепосавићу је стасала 61. генерација матураната средње школе "Никола Тесла" . Одрастање и образовање ових младих људи је сасвим неуобичајено, најпре због пандемије, а највише због безбедносне ситуације на северу Косова и Метохије.

Школско звоно у Лепосавићу прекинуле су сирене 26. маја због насилног упада косовске полиције у згрду Општинске управе. Из безбедносних разлога обустављена је настава, а у свим образовним установама у Лепосавићу. У близини школе бодљикава жица, блиндирани џипови, војна кола, припадници Кфора.

"На неки начин сам поносна што сам родом одавде и што сам са ових простора, да се поносим тиме, а с друге стране ми смо овде стално под неком стрепњом и ако видите ове људе који су можда опуштени, ми овде још увек стрепимо", рекла је Лидија Барлов, матуранткиња из Лепосавића.

"Ми можда јесмо навикли овде на тензије, али ја се надам да ћу моћи да заборавим шта се дешавало у последњем периоду и да ћу моћи да памтим школу само по лепом, по другарима, да ћу да заборавим жице, да ћу да је памтим само по играрији и пријатељствима. Планирам да упишем Машински факултет у Београду. Иде ми добро математика, па се надам да ћу се ту снаћи", каже Јелица Ивановић, матуранткиња из Лепосавића.

Ове године 75 ђака завршило је четврти разред средње школе у Лепосавићу. Међу матурантима је и ученица генерације Петра Вучковић.

Петра Вучковић, ученица генерације каже да је изузетно емотивна због овог завршетка школе.

"Није било онако како смо замишљали. Последњи дан школе смо завршили са звуковима сирена што је било и трауматично и тужно, није онако како смо очекивали, али, ипак, смо успели упркос томе да завршимо онако како доликује на неки начин да одемо из ове школе и да оставимо неки утисак. Матура нам је одложена, такође, требало је да буде 2. јуна, одложена је за 15, али драго ми је што ће се, ипак, остварити и што има наде да ће бити боље", рекла је она.

Средња школа ''Никола Тесла'' има 300 ученика, подељена је у четири образовне целине: економија, право и администрација, електротехника, машинство и обрада метала, а у саставу школе је и гимназија.

 "Деца су узнемирена и жао ми је што на овакав начин завршавају своје школовање у нашој школи, али се надам да ове околности које су нас задесиле неће пореметити то да они упишу жељене факултете пошто су се спремали за то током целе школске године", рекла је Ивана Радуловић, професорка математике у школи "Никола Тесла" у Лепосавићу.

"Искрено се надам да ће ово бити последња генерација матураната која се испраћа на овакав начин и која завршава школу на овај начин и надамо се да ће све ићи у добром правцу и да од ове школске године кренемо нормално да радимо и нормално наши матуранти да заврше школу", каже Слађан Радовић, директор школе "Никола Тесла".

Упркос проблемима и тензијама на северу КиМ ученици ове школе су већ годинама међу најбољима у Србији. На такмичењима из историје, физике и биологије.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво