Читај ми!

Ванредно у 19 месних заједница у шабачком крају због последица поплава, отклања се штета у Јагодини

Обилне падавине и изливање водотока и даље праве велике штете. У 19 месних заједница у шабачком крају уведена је ванредна ситуација. Ванредно је и на целој територији Јагодине и у Бабушници.

За пола сата потоп, у двориштима преко 70 центиметара воде, у неколико кућа готово пола метра. Бујица из канала Мутник поплавила је најниже делове Поцерског Причиновића, а онда се прелила и у други део села.

"Све смо поизбацивали, фрижидери, витрине, шпорет електрични шпорет, овај шпорет све нам је у помоћној кући пропало, тамо нам је пелет, два котла нам овде, то је све било под водом", наводи Љиљана Радаковић из Поцерског Причиновића.

Да би заштитили куће, мештани су сами реаговали. Вода се повукла, штета остала.

"Морали смо да прокопамо други канал, извадили цев да би могла вода да одлази", каже Добросав Радаковић из Поцерског Причиновића.

Милан Ристић из тог места каже да је поднео захтев за процену штете.

"Рекли су да ће наредних дана формирати комисија и да ће неко доћи да процени штету. Ми смо тањег финансијског стања, и ја не видим неки други излаз него да добијем неку помоћ од општине и државе", додаје Ристић.

У Јагодини је било поплављено на стотине гаража и подрума. Канализација није могла да прихвати 70 литара кише по квадрату.

"Већ трећи пут ми је поплављено домаћинство, не знамо шта ћемо више", каже један Јагодинац.

Његова суграђанка наводи да кад падне јача киша, канализација не може да прими ту количину воде, тако да се она излива преко улица и тротоара и уђе у гараже. 

Вода је ушла и у ниже делове болнице и Дома здравља, најугроженије су Хитна помоћ и Служба ургентне медицине. Вода се повукла, почело је чишћење.

"План је да привремено преселимо Хитну помоћ где је била ковид амбуланта, како би у следећа два месеца морали да урадимо комплетну реконструкцију канализационе мреже", каже Дарко Милетић, директор Дома здравља у Јагодини.

У петнаестак бабушничких села оштећени су путеви, у појединим је угрожено и водоснабдевање.

"Куће нису угрожене, једино што не можемо да изађемо, да дођемо до куће, то је проблем", наводи Миле Јовановић из Грнчара.

Његова комшиница Снежана Ранђеловић каже да јој је муж оперисан и непокретан, те да му је из тог разлога помоћ лекара често треба, али због невремена које је погодило њихово село, санитет сад не може да дође до њих.

И док се размере штете утврђују, свака нова киша је и нова мука праћена додатним проблемима.

У касним поподневним сатима, општину Александровац захватило је снажно невреме праћено јаком кишом и градом.

Невреме је захватило и општину Косјерић, излили су се бујични потоци и поплавили двадесетак објеката.

Обилна киша и коцељевачком крају, где је већ десетак дана на снази ванредна ситуација због проблема од претходних падавина.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво