Читај ми!

Захваљујући једном "да" спасена су четири живота

Захваљујући племенитом подухвату породице чији је члан преминуо, спасени су животи четири пацијента. Проф. др Дарко Мирковић са Војномедицинске академије рекао је за РТС да су пацијентима трансплантирани срце, јетра и два бубрега.

На Војномедицинској академији се трансплантације јетре обављају од 2005. године. Проф. др Дарко Мирковић рекао је за РТС да на ВМА постоји стручни тим за трансплантацију јетре и од живог и од кадаверичног даваоца.

"Практично од 2005, 44 трансплантације урађене са добрим резултатима и надамо се, ево сад, овај период постковида, да имамо нове услове, боље услове да се тај програм интензивира и на срећу пацијената, практично, трансплантирамо, лечимо пацијенте који су тренутно на листи чекања", рекао је професор Митровић.

Говорећи о трансплантацији више органа, професор је навео да је, захваљујући једном племенитом подухвату породице чији је члан преминуо, урађена експлантација срца, два бубрега и јетре, чиме је спасен живот четири пацијента.

Поручио је да је неопходно да се повећа свест грађана о трансплантацији како би се повећао број донора и да се мора радити на психолошком и етичком аспекту трансплантације.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво