Читај ми!

Жигманов: Међународни дан деце ове године у сенци незапамћених трагедија

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов поручио је да се Међународни дан деце - 1. јун ове године у Србији обележава, нажалост, у сенци незапамћених трагедија, убистава ђака у ОШ “Владислав Рибникар“ у Београду и младих у околини Младеновца и Смедерева, саопштено је из Министарства.

Томислав Жигманов је навео да су невине дечје жртве вечити позив на још одлучнији рад и посвећеност сваког појединца, сваког званичника, сваке организације у Републици Србији када су безбедност, хуманост, солидарност, емпатија, толеранција и људска права у питању.

Жигманов је додао да сви заједно морамо да се заложимо за још снажнију борбу против сваког негативног друштвеног феномена, поготово насиља сваке врсте, да се никада овакве трагедије не понове у нашој држави.

"Деца чине једну од најосетљивијих друштвених група, како у погледу зрелости и узраста, тако и права и неопходности да им одрасли пруже заштиту, уз пуно уважавање њихових права, мишљења и најбољег интереса. Деца су будућност сваког друштва и гаранција да ће хуманистичке вредности и циљеви, као и на демократији утемељене политике које данас у Републици Србији утврђујемо и спроводимо, бити и испуњене у временима која долазе. Због њих, као и због нас, морамо као друштво чинити све да створимо услове да деца у Србији буду безбедна и заштићена, а да се њихове личности и потенцијали слободно у потпуности развијају, те да одрастају у породичној средини, испуњеној сигурношћу, љубављу и разумевањем", навео је Жигманов.

Подсетио је да је Влада Србије утврдила приоритете на којима ће у наредном периоду још интензивније радити када је у питању заштита деце, додајући да је ове седмице одржана конститутивна седница Савета за спречавање вршњачког насиља, којим руководи председница Владе Ана Брнабић, а у циљу предузимања конкретних корака ка смањењу вршњачког насиља. 

Додаје да Србија редовно извештава о примени Конвенције о правима детета, најзначајнијег међународног документа у области права деце, а да Конвенција обавезује на поштовање преузетих обавеза и континуиран рад на заштити и унапређењу права најмлађе популације.

Према његовим речима, Влада Србије на системски начин, кроз рад националног Савета за праћење УН препорука, прати спровођење свих препорука, које добијамо у процесу мониторинга од Уједињених нација.

"Такође, у сарадњи са Центром за права детета и организацијама цивилног друштва које се баве унапређењем положаја деце, радили смо на развијању индикатора како би могли реално да меримо напредак у испуњавању препорука до наредног извештаја. У читавом процесу извештавања о примени Конвенције, и деца су имала активну улогу. Њихови ставови и мишљења о степену остваривања њихових права у свакодневном животу, саставни су део ових извештаја. Законска забрана телесног кажњавања деце, јачање механизама који обезбеђују заштиту деце од насиља у свим окружењима, јачање инклузивности у образовању и побољшање целокупног нормативног оквира који се тиче права детета, неке су од препорука које је Србија прихватила у недавно завршеном процесу Универзалног периодичног прегледа, кључног међународног механизама за надзор над стањем људских права у државама чланицама Уједињених нација", навео је Жигманов.

У том контексту, како је рекао, треба истаћи важност препорука које се односе на инкузивност и забрану дискриминације у свим областима друштвеног живота, са циљем да деца имају приступ правима и услугама, нарочито деца са инвалидитетом, деца ромске националности, деца избеглице и мигранти, као и деца из руралних средина.

Прихватањем препоруке за ратификацију Опционог протокола о комуникацијским процедурама, Србија је потврдила своју посвећеност у настојању да основни принципи Конвенције о правима детета и препоруке УН-а буду уграђени у све политике на националном и локалном нивоу у циљу пуног остваривања права деце, наведено је у саопштењу Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво