Читај ми!

Позив за нови програм за енергетску санацију током целе године - субвенције до 65 одсто

Министарство рударства и енергетике објавило је јавни позив за јединице локалне самоуправе и градске општине у оквиру новог програма за енергетску санацију породичних кућа и станова. Омогућено је да грађани који се определе за више мера енергетске ефикасности у својим домаћинствима кроз субвенције могу да покрију и до 65 одсто трошкова инвестиције, рекла је министарка Дубравка Ђедовић.

Током пет година, колико је планирано да траје нови програм, очекује се да ће око 50.000 домаћинстава моћи да добије субвенције, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

"Све локалне самоуправе које испуне услове моћи ће да учествују у програму, а новина је да ће јавни позив бити отворен током целе године како би грађани могли у сваком тренутку да се пријаве", рекла министарка Дубравка Ђедовић.

Омогућено је да грађани који се определе за више мера енергетске ефикасности у својим домаћинствима кроз субвенције могу да покрију и до 65 одсто трошкова инвестиције, што ће бити детаљно образложено у јавном позиву за грађане које ће објављивати јединице локалне самоуправе.

"Јавни позив за јединице локалне самоуправе отворен је до 23. јуна, и наше очекивање је да градови и општине које потпишу уговоре са Министарством већ током јула распишу прво јавни позив за привредне субјекте, што ће омогућити да се током лета распишу и јавни позиви за домаћинства", рекла је Ђедовићева.

Новим јавним позивом предвиђени су повољнији услови за економски девастирана подручја и општине са високим нивоом загађености ваздуха, где је предвиђено минимално учешће од 15, односно 20 одсто.

Остале јединице локалне самоуправе ће, као и до сада, покривати до 25 одсто трошкова по домаћинству, Министарство до 25 одсто, док ће 50 одсто трошкова сносити сами грађани.

"Најјефтинија је енергија која се не потроши и наш циљ је да што већи број грађана учествује у програму и добије могућност да смањи своју потрошњу тако што ће заменити столарију у домаћинству, побољшати изолацију крова и зидова, уградити ефикасније котловe, уградити соларне колекторе за топлу воду или поставити соларни панел. На овај начин, уз подршку државе и локалних самоуправа, дајемо могућност свим грађанима да смање своје трошкове за енергију, и доприносимо да као држава успешно прођемо кроз процес енергетске транзиције", рекла је Ђедовићева.

На претходна три јавна позива за повећање енергетске ефикасности у домаћинствима, субвенције је добило око 20.000 грађана, а укупан износ субвенције које је обезбедила држава заједно са јединицама локалне самоуправе је око 2,7 милијарди динара.

Уштеде енергије су око 235 GWh годишње што је еквивалентно производњи топлотне енергије градске топлане у Нишу, а очекивано смањење емисија угљен-диоксида је око 103 хиљаде тона гасова CO2 годишње, што је једнако годишњој емисији 58.000 моторних возила.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво