Читај ми!

Компаније тешко долазе до радне снаге – како произвести раднике

Због искуства током короне поруџбине су се из Азије преселиле у Европу. Регионалне компаније виде у томе шансу. Међутим, кажу привредници, данас је лакше добити добар пословни уговор него пронаћи радника, иако је прошле године на Западном Балкану било више од 880.000 незапослених.

Регион је уједињен у заједничком проблему – недостатку радне снаге. Aко се, међутим, не могу спречити миграције становништва ка бољим пословима у западноевропским земљама или се не могу преко ноћи преокренути негативни демографски трендови, можда може нешто да се брже учини на побољшању знања и вештина које тражи привреда.

"Цео Западни Балкан мора да прилагоди начин и приступ образовању, однос и коoперацију заједно са привредом да би могао да створи одређене праве програме након школовања. Дакле, ти млади да могу одмах да се запошљавају са одређеним знањем, да буду довољно продуктивни, а знање је данас такође подигнуто на виши ниво", наводи Михаило Весовић из ПКС-а.

Дуално образовање као део одговора

Један део одговора је у дуалном образовању. Такав модел је прихваћен и у Црног Гори и Македонији.

"То је још увек у неком зачетку. Нама још увек, чак и ученици и студенти на факултету не виде колико је то значајно, не виде колико су они сутра конкурентни на тржишту рада", истиче Жана Зековић из "Риџент Порто Монтенегра".

Горан Ковијанић из "Фабрике машина Травник" каже да од 2017. спроводе програме властите школе за ЦНЦ оператере и завариваче.

"Сарађујемо са Институтом за заваривање у Тузли, то је сертификована установа и након наше обуке учесници добију тај сертификат, значи признаје им се то неко мајсторско звање", наводи Ковијанић.

Швајцарска још тражи најбољи модел

Упркос скоро век дугој традицији дуалног и стручног образовања и добрим резултатима Швајцарска и даље трага за најбољим моделом.

"Не постоји чаробна формула. Трудимо се да успоставимо добру сарадњу образовног система и приватног сектора", рекао је Ричард Коли, шеф сарадње Амбасаде Швајцарске у Србији.

Швајцарска подржава два пројекта у Србији "Знањем до посла" и пројекат који се до 2025. године спроводи у сарадњи са Канцеларијом за дуално образовање и Привредном комором Србије.

Оливер Стреит, директор пројекта Е2Е, указује да је 27.000 младих прошло кроз програм у који је укључено 250 компанија. “Преко 1.600 полазника завршило је обуку на радном месту, а чак 77 одсто њих је пронашло запослење", наводи Стреит.

Улазак земаља региона у Европску унију ће бити додатни ударац на тржиште радне снаге у региону.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво