Читај ми!

У "Рибникару" се поново чуло школско звоно, део родитеља VII/2 тврди да нису обавештени о почетку наставе

Настава у Основној школи "Владислав Рибникар" настављена је данас, 20 дана од трагедије у којој је убијено деветоро деце и чувар школе, иако се група родитеља противи наставку школске године. Часови су скраћени, нема оцењивања и прозивања. Просветна инспекција у школи обавља ванредни инспекцијски надзор. Осим одговорности оца дечака осумњиченог за масовно убиство, Тужилаштво испитује и да ли га је мајка занемаривала.

Испред школе иста слика 20 дана подсећа на трагичан 3. мај. У школи се поново чује звоно. Часови од пола сата, усмерени ка градиву, али без испитивања и оцена, осим за ученике који то желе. Улази у школу додатно обезбеђени – у обе смене распоређено је по шест полицајаца.

 "Наставници, учитељи, разредни су лагано децу кренули да уводе у наставу, то није било сада директно одмах идемо лекције, него према сензибилитету деце лагано су кренули. Према информацијама које имам, деца су то на леп начин прихватила и задовољна су почетком рада на овај начин", каже председник Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар" Игор Ђорђевић.

Деманти родитеља VII/2

Део родитеља одељења VII/2 тврди да их нико није обавестио о почетку наставе. Демантују и да су се састали са представницима Владе. У допису прослеђеном медијима понављају да остају при раније изнетим захтевима, које је подржало и више од 200 родитеља. Кажу да је план за наставак школовања штетан по развој ученика.

"Mоје дете не иде у школу од почетка нити ће ићи у школску зграду, ми заиста очекујемо да држава обезбеди алтернативну локацију као што је то и пракса свуда у свету. Tа зграда заиста не може више да се користи у сврхе наставно-образовног процеса, то није више школа, то је стратиште и то је ствар елементарних моралних интуиција“, истакла је мајка једног од ђака ове школе Александра Булатовић.

Снежана Вуковић из Министарства просвете поручује да деца не морају да иду у школу, ако родитељ примети да дете има страх од уласка у тај простор, или отпор.

"Уколико родитељ примети да се дете изузетно плаши и да нема никакву потребу да уђе у школски тај простор, да постоји отпор итд., заиста не мора да дете дође у школу, то би било ново насиље над дететом и нико из Министарства или стручних кругова не инсистира на томе“, рекла је Вуковићева.

Министарство објавило препоруке за одржавање активности у "Рибникару"

Да ће се школска година наставити према раније утврђеном плану, потврђује и ново саопштење ресорног Министарства, у ком су изнете препоруке за организацију рада и ваннаставних активности у Рибникару:

- Сваком детету, које се не осећа спремно да похађа наставу и коме је неопходна подршка, иста је омогућена од стране стручних лица.

- Настава, као и остали видови подршке процесу учења, одржавају се искључиво за децу чији су родитељи изразили жељу за тим.

- Сваки родитељ има могућност да, у било ком тренутку, промени одлуку у складу са тренутним осећањима свог детета.

- Министарство припрема предлог посебног модела уписа у средњу школу за ученике 8. разреда ОШ "Владислав Рибникар" који ће бити прво представљен родитељима

Тужилаштво проширује истрагу

Док родитељи чекају званичне одговоре о околностима злочина и томе шта ће бити са малолетником осумњиченим за убиство, тужилаштво проширује истрагу. Осим оца против кога већ води поступак, тужилаштво тражи да се саслуша и мајка 13-годишњака како би се утврдило да ли га је занемаривала и злостављала.

Функционисање породице под лупом је и Градског центра за социјални рад. На разговор у полицији биће позвани педагог и психолог из "Рибникара".

петак, 12. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару