Читај ми!

У Влади потписан споразум са пољопривредницима, повећане субвенције по хектару

Пољопривредници који су пет дана протестовали на путевима, потписали су споразум са представницима Владе Србије о испуњењу захтева који су договорени током викенда, а најважнији је повећање субвенција по хектару. Буџет Министарства пољопривреде ове године ће достићи 120 милијарди динара, од чега су 104 милијарде намењене субвенцијама, рекла је министарка Јелена Танасковић.

Према споразуму, повећани су основни подстицаји за биљну производњу, односно подстицаји по хектару, са 9.000 на 18.000 (односно 6.000 динара дизел-гориво плус 3.000 динара директно) у текућој години.

Поред тога, подигнута је максимална граница површине обрадивог пољопривредног земљишта од 20 хектара, прописана за биљну производњу, на 100 хектара, почев од 1. јануара 2024. године, а у складу са Законом о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

Повећана је премија за млеко са 15 динара по литру млека на 19 динара, као и подстицаји за квалитетне приплодне млечне краве са 30.000 динара на 40.000 динара по грлу.

Укинуто је 50 одсто накнаде за одводњавање за текућу годину, као и накнада за одводњавање у потпуности од 1. јануара наредне године.

Споразум предвиђа анализу контроле увоза млека и млечних производа, наставак комуникације са произвођачима млека, регулацију тржишта увођењем квота за произвођаче, прерађиваче и увознике млека, а што ће, како се наводи, бити предмет даљих разговора у најкраћем року.

Према споразуму, потребно је пронаћи решење за откуп млека произвођачима којима је откуп отказан, спровести анализу тржишта у погледу уређења житарица и увести такозвани плави дизел који се односи на олакшице у висини акцизе на 100 литара дизел-горива по хектару, за све уписане површине у Регистру пољопривредних газдинстава.

Наводи се да ће учесници протеста пољопривредника бити изузети, односно неће бити процесуирани уколико су кажњавани на протесту пољопривредника. 

Додатних 40 милијарди динара за Министарство пољопривреде

Министарка Јелена Танасковић је рекла да је држава обезбедила нових 40 милијарди динара, и да ће буџет Министарства пољопривреде, како је навела, у овој години износити историјских 120 милијарди динара.

"Управо смо окончали оно што је било ружно иза нас у последњих неколико дана. Све договорено са преговора који су се одржали у суботу стављено је на папир. Ово је један велики напредак", рекла је Танасковићева.

"Буџет Министарства пољопривреде ове године ће доћи до 120 милијарди динара, од чега имамо преко 104 милијарде које су намењене субвенцијама. Мислим да никад у историји није био буџет Министарства пољопривреде на овом нивоу", истакла је Танасковићева додајући да јој је драго "што је дато много". 

"Постоји још много проблема на којима треба да се ради"

Пољопривредници су поручили да се извињавају грађанима којима су учинили непријатности док су протестовали, а Недељко Савић из Удружења "Стиг" из Пожаревца рекао је да је једини начин да се превазиђу догађаји из прошле недеље био договор. 

"Неко ствари су потписане. Постоји још много њих на којима треба да се ради. Извињавамо се свим грађанима којима смо правили непријатности, и захваљујемо се полицији на доброј сарадњи током протеста", рекао је Савић.

"Увек постоји доза сумње. Ако се буде све по договору спроводило, биће добро", рекао је Милан Пајић из Удружења "Наше млеко" из Мачве.

Споразум у Влади Србије потписали су представници Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења произвођача млека "Наше млеко", Удружења пољопривредних произвођача Суботице, Удружења "Стиг" Пожаревац, Удружења "За спас и опстанак сточара западне Србије", Савеза Удружења пољопривредника Баната и Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља "Адрани". 

Споразум је потписан након протеста пољопривредника који су, после преговора са премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим, изјавили да је постигнут договор.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво