Читај ми!

Договор са пољопривредницима о млеку и субвенцијама за стоку, блокаде док се не испуне и остали захтеви

Држава је прихватила захтеве произвођача млека. Заштитне таксе на тврде сиреве биће повећане са 30 на 300 динара. Субвенције по грлу су подигнуте са 30 на 40.000 динара, а премија за млеко најбољег квалитета увећана је на 19 динара по литру. Држава је обећала и помоћ у оснивању националне асоцијације одгајивача говеда и промену односа према пољопривредницма кроз чешће контакте и разговоре. Пољопривредници кажу да ће протестовати док се не испуне и остали захтеви.

Представници произвођачи млека из Мачве и одгајивача говеда из Централне Србије изашли су задовољни из Председништва. Испуњени су им захтеви. Да ли ће марже на млечне производе у трговинама бити смањене на 10 до 20 одсто, биће обавештени следећег четвртка. Минималну откупну цену млека нису добили, јер за то нема законског основа, али им је држава обећала подршку да изборе најбоље услове код млекара.

"Заштитна цена млека не може бити донесена зато што цену млека у откупу диктира тржиште, али ће се потрудити да заштити све произвођаче који су нерантабилни, који послују испод произвођачке рентабилности и трудиће се да у наредним разговорима са млекарама доведу ту цену у нормалу, где ће произвођачи буду задовољни, да могу да остану да хране своја грла", наводи Милија Паламаревић из Удружења одгајивача говеда Централне Србије.

Протести док се не испуне остали захтеви

Пољопривредници кажу да ће протестовати док се не испуне и остали захтеви

Иако је у Београду постигнут договор, у околини Панчева, Суботице, Краљева, Пожаревца и даље блокаде. Пољопривредници кажу да ће протестовати док се не испуне и остали захтеви.

"Људи просипају млеко, људи не знају шта ће са житом, долази сезона, жетва је за месец дана, тако да то је велики проблем, и ако се ништа не реши, људи неће да се повлаче, занимају их решења", каже Дејан Трајковић, произвођач млека из Панчева.

"Нама је остала још нафта, плави дизел, остало нам је 150 евра по хектару, остала нам је забрана увоза на европске земље, Цефта где највећи део млека иде", наводи Слободан Видојевић из пољопривредног удружења из Поморавља.

Представник суботичких пољопривредника рекао је за РТС да се ће паори одблокирати подвожњак код железничке станице вечерас до 21 час, а да ће блокада бити настављена сутра од осам до 10 часова.

Председник Србија Александар Вучић каже да су испуњени готово сви захтеви пољопривредника с којима се састао и најављује да ће се залагати да субвенција по млечном грлу догодине буде бар 55 хиљада динара.

"Хоћемо да ојачамо сточара, не само на северу Србије, што ћемо свакако оснажити повећаном премијом за млеко, већ хоћемо да ојачамо сиромашног сточара који има једну, две и три краве који тешко крпи крај са крајем, а који живи на истоку, западу, југу земље и који се муче. Дакле, ми смо увек били отворени за разговоре, а друга је ствар што ја нећу да разговарам са професионалним демострантима, са људима који се баве пољопривредом хоћу", наводи Александар Вучић.

Рачуна - са последњим издвајањима, за пољопривреду се из буџета издваја укупно 900 милиона евра.

"Има ту још проблема, како те паре увек заврше код најбогатијих, па су нам сви најбогатији људи или су нам девет од 10 најбогатијих у пољопривреди, јер су тајкуни разни, јер су велепоседници итд, некад нас уцене репом, некад сунцокретом, некад не знам чиме. Очигледно код нас постоји проблем и код дела људи и код дела службеника због корупције, али можда и што недовољно паметно користимо ресурсе", каже Вучић.

На преговорима председника и пољопривредника били су и министри финансија, трговине, пољопривреде. Произвођачи млека веће подстицаје добиће ретроактивно за друго тромесечје.

петак, 08. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу