Читај ми!

Шта је све до сада предато од нелегалног оружја – похвале кампањи стижу и из ЕУ

Акција враћања нелегалног оружја је већ успела, а траје до 8. јуна. До сада је предато готово 20.000 комада оружја и око милион метака и минско-експлозивних средстава. Европска Унија похвалила Србију за акцију враћања оружја.

У прва два дана предато је више оружја него у последње три кампање заједно. У свим полицијским станицама у земљи грађани предају и регистровано и нерегистровано оружје.  До сада је предато готово 20.000 комада оружја и око милион комада муниције и минско-експлозивних средстава, каже председник Aлександар Вучић

"Грађани негде прокоментаришу да је то заостало оружје од њихових преминулих чланова породице и фамилије и да је оружје из претходних ратова", каже Јасмина Пухача из Службе за сузбијање криминала МУП-а. 

На изненађење службеника МУП-а у протеклих недељу дана предато је и доста оружја чије је држање незаконито.

"Ради се о пиштољима, револверима, затим ловачким пушкама и карабинима, то су најчешће врсте оружја које су предате, али такође имамо и један део оружја које је нетипично, односно не појављује се свакодневно", каже Момчило Совиљ, заменик начелника ПУ Нови Сад.

Јасмина Пухача наводи да је предато доста зоља, бомби, доста различитих врста минско-експлозивних средстава.

Након 8. јуна очекују се измене Закона и од тада ће сви који и даље буду имали нелегално и нерегистровано оружје, бити строже кажњавани.

"Илегална трговина оружјем озбиљна претња миру и стабилности"

Кампању која је покренута након два трагична догађаја у којима је живот изгубило 18 особа, оценили су и европски званичници.

"Кампања прикупљања оружја, коју је покренула Влада Србије уз подршку Европске уније, а која се одиграла одмах након два трагична догађаја, показује колико је вредна и важна наша безбедносна сарадња у доприносу безбедности наших грађана", рекао је Жозеп Борељ, високи комесар ЕУ за спољну политику и безбедност.

Сви знају, каже Борељ, да је илегална трговина оружјем озбиљна претња миру и стабилности. 

"Добро је да је Србија предузела мере за одузимање оружја, имају нашу пуну подршку. За скоро четири године предато је око 22.000 ватреног оружја, око 2.000 експлозивних направа, а уништено је више од 41.000 пушака и 15 милиона комада муниције", рекла је Илва Јохансон, Европска комесарка за унутрашње послове. 

У оквиру мера које ће бити предузете поводом разоружавања и повећања безбедности предвиђен је и мораторијум од две године на издавање дозвола за држање и ношење оружја, ревизија и контрола издатих дозвола, контрола чувања оружја у кућама и контрола рада стрељана.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво