Читај ми!

Борељ и Јохансонова о предаји оружја у Србији: И свој дом и целу Европу чине безбеднијим

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон и шведски министар правде Гунар Стромер поздравили су кампању прикупљана оружја коју је покренула Влада Србије и најавили наставак подршке ЕУ мерама за контролу и сузбијање илегалне трговине наоружањем.

На конференцији у Бриселу о плану за контролу оружја и лаког наоуружања у Југоисточној Европи, Жозеп Борељ је изјавио да су недавни трагични догађаји у Србији подсетили да се оваква убиства дешавају и у Европи и тако "учинили овај састанак још важнијим".

"ЕУ и Западни Балкан имају дужност да се боре против насиља и кријумчара оружјем да би спречили њихово ширење по целом континенту. Илегална трговина је претња миру и стабилности у Европи и повећава ризик од терористичких напада", рекао је Борељ.

Подсећајући на трагични биланс вишеструких убистава у ОШ "Владислав Рибникар" и у околини Младеновца, комесарка Илва Јохансон је изразила саучешће државном секретару у Министарству унутрашњих послова Данилу Стевандићу, који је представљао Србију на конференцији.

"Добро је да је Влада Србије предузела мере, укључујући и амнестију за предају оружја, коју подржава SEESAC, наш регионални програм за контролу лаког и малокалибарског оружја", рекла је комесарка.

Истакла је да су грађани у Србији само до прошлог петка предали 9.400 комада оружја и 900 експлозивних направа, што је "више него у три претходне кампање заједно".

"Захваљујем онима који су предали оружје. Учинили су тако не само свој дом безбеднијим, већ и целу Европу."

"ЕУ неће бити безбедна без безбедног и сигурног Западног Балкана"

Званичници ЕУ су оценили да Унија неће бити безбедна без безбедног и сигурног Западног Балкана, региона који чине "будуће земље чланице ЕУ". Подсетили су да је ЕУ од 2002. године до данас уложила 38 милиона евра у контролу оружја у региону.

Жозеп Борељ је најавио да ће ЕУ издвојити додатна четири милиона евра у наредне три године за подршку "Мапи пута" за контролу наоружања у региону Западног Балкана.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво