Читај ми!

Житељи Подгорине негују сећање на подвиг пилота Миленка Павловића

У Горњем Црниљеву код Осечине, родном месту пуковника пилота Миленка Павловића, који је пре 24 године погинуо у борби са НАТО ескадрилом изнад Ваљева, служен је парастос. У спомен-комплексу "Миленко Павловић" цвеће су, поред породице, положили и министар одбране, представници Војске Србије, Општине Осечина, Града Ваљева, борачких организација.

Житељи Подгорине негују сећање на подвиг пилота Миленка Павловића. У спомен-комплексу, који носи његове име у Горњем Црниљеву положени су венци и цвеће.

"Свестан да иде у неравноправну борбу са НАТО ловцима, у оперативном центру 12 минута касније одјекнуле су речи: Имају ме. Било је то последње што је изговорио херој из Подгорине. Зато је његово херојско дело исписано на најсветлијом страници српске историје", рекао је Никола Томић, председник Општине Осечина.

У музејској поставци су личне ствари команданта 104. ловачког авијацијског пука Војске Југославије, који се последњим летом и борбом против 16 авиона НАТО-а уписао у историју 4. маја 1999. године.

"Ја сам јако поносан на ово место одакле су моји родитељи, на овај крај у коме сам проводио летње распусте као дете. Јако ми је драго што људи из овог краја, из овог места обележавају, ево 24. заредом, подвиг нашег оца и надам се да ће то живети убудуће", каже Немања Павловић, син Миленка Павловића.

За Дан сећања организују се и спортски догађаји. Фудбалски клуб у Горњем Црниљеву назван је по пилоту пуковнику Миленку Павловићу, као и улица у Осечини.

Командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Миленко Павловић, 4. маја 1999. без радара се херојски се борио са ескадрилом НАТО авиона.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво