Читај ми!

Сећање на Миленка Павловића, херојска борба без радара са 16 НАТО авиона

Бранећи небо над Ваљевом, у борби против 16 авиона НАТО-а пре 24 године херојски је изгубио живот пилот Миленко Павловић. У Ваљеву и Бујачићу, где су пали делови његове летелице, сваког 4. маја служи се помен и одаје пошта.

Командант 204. ваздухопловне бригаде, пуковник Миленко Павловић, 4. маја 1999. без радара се херојски се борио са ескадрилом НАТО авиона.

Тог дана око 12 часова примећена је већа група НАТО авиона која је дејствовала у правцу Ваљева, углавном на фабрику муниције "Крушик", као и на војна складишта у селу Причевић.

Команду да полети добио је један од млађих официра. Међутим, пуковник Павловић је наредио да се позвани пилот задржи и уместо њега је полетео ка Ваљеву у Мигу-29.

Одмах по узлетању на авиону се покварио генератор наизменичне струје тако да је Миленковић остао без радара.

Упустивши се у неравноправну битку против 16 НАТО авиона, погођен је са три ракете, са ловца Ф-16 који су налазио близу Тузле. Остаци Павловићевог "мига" пали су у село Бујачић.

Сахрањен је 6. маја 1999. године на Новом бежанијском гробљу.

Миленко Павловић за живота је био носилац бројних одликовања. Постхумно су му додељени златна летачка значка, орден за храброст и орден Светог владике Николаја.

Главна улица у Батајници, која води од центра села до аеродрома носи име пуковника Миленка Павловића. У родном селу Павловића, Горњем Црниљеву, направљен је спомен-комплекс.

Радио-Телевизија Србије снимила је документарни филм о животу и погибији Миленка Павловића под називом "Лет у смрт“, који је премијерно емитован 24. марта 2006. године, на седмогодишњицу почетка НАТО агресије на СРЈ.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво