Читај ми!

Председник Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар": Најбитније је да победимо страхове, тугу ћемо још дуго побеђивати

Председник Савета родитеља Основне школе "Владислав Рибникар" Игор Ђорђевић каже за РТС да је психолошка подршка кључна у овом тренутку и да се у школи тренутно одвијају две врсте активности – разговори деце са учитељима и наставницима у учионици, али и групни и индивидуални разговори са психолозима и педагозима. Истиче да се прате потребе и страхови деце и да не постоји званична одлука када ће почети настава. Ђорђевић верује да ће Влада Србије испунити захтеве родитеља и истиче да досадашњи кораци обећавају и иду у том правцу.

Председник Савета родитеља Основне школе "Владислав Рибникар" Игор Ђорђевић, у име ученика, родитеља и наставника, каже да су и даље далеко од нормалног.

"Још је све то болно и близу, још постоји доза страха, али најбитније је да полако враћамо децу тамо где и треба да буду – у школу, и да велика већина те деце то радо прихвата и полако се враћа у нормалан живот", истиче Ђорђевић.

Наглашава да је психолошка подршка кључна у овом тренутку и каже да се у школи тренутно одвијају две врсте активности.

"Једна врста активности је у учионици, где деца разговарају са својим учитељицама и учитељима у млађим разредима или са разредним старешинама и осталим предметним професорима у старијим разредима. Ту су разне теме, од самог случаја, што је у почетку била најчешћа тема, па до разних животних свакодневних тема", објашњава Ђорђевић.

Каже да се у другом делу активности, које воде педагози и психолози, појединачно и групно, прича с децом.

"Стручњаци прате потребе те деце, прате страхове и оно што деца износе. Мислим да је у овом тренутку најбитније да победимо страхове. Тугу ћемо побеђивати још дуго и сигурно никада у потпуности нећемо заборавити оно што се десило. Треба памтити да се не би поновило", истиче Ђорђевић.

Каже да је у повременом контакту с појединим родитељима страдале деце, али да постоје људи из школе који су били ближи с њима и који су у сталном контакту.

"Пре свега, контактирани су када је организација комеморације у питању. Неки од тих родитеља имају млађу децу у школи, тако да остају у контакту са школом. Неки су, веровали или не, били на родитељским састанцима код своје млађе деце. Једноставно, све је то живот", каже Ђорђевић.

"Настава из неких предмета вероватно креће од понедељка"

Ђорђевић каже да не постоји званична одлука о томе када ће почети настава, већ је идеја да се деца прате и да наставници и учитељи осете тренутак када деца то пожеле.

"Што се тиче деце из одељења мог детета, они су већ пожелели да од понедељка крену са наставом. Вероватно ће настава из неких предмета и кренути од понедељка. Наравно, то неће бити класична настава – контролне вежбе и оцењивање, али ће разговори полако кренути у правцу градива", објашњава Ђорђевић.

Истиче да ће у неким одељењима то бити пре, у неким касније, али да не постоји званични став.

Ђорђевић каже да му све ово лично јако тешко пада, али да је силом прилика превише у медијима и превише заузет, па не стиже дубоко да размишља. "Када дође ноћ, онда се све врати", истиче Ђорђевић.

Каже да се његова ћерка бори и труди и да користе помоћ психолога. "Из дана у дан је боље", наглашава Ђорђевић.

"Верујем да ће обећање које нам је дато бити испуњено"

Савет родитеља је упутио седам захтева држави. У међувремену је већ затворен улаз у школу на којем се трагедија десила, обезбеђена је стручна помоћ, а из Владе Србије су на састанку са родитељима обећали да ће сви захтеви бити испуњени.

"Пре свега, речено нам је да су наши захтеви нормални. И то је оно што је обећавајуће и што је добро. Самим тим, верујем да ће обећање које нам је дато бити испуњено и да је искрено", истиче Ђорђевић.

Наглашава да су родитељи свесни да поједини захтеви не могу да се испуне у року од седам дана.

"Тих седам дана је оно што ми очекујемо да нам неко из Владе званично одговори лицем у лице. Досадашњи кораци иду у том правцу и обећавају. Добили смо јако брзо позив из кабинета премијерке, премијерка и њен тим су примили мене на разговор и разговарано је по свим тачкама појединачно", наводи Ђорђевић.

"Наши стручњаци имају добру вољу и знање, али немају искуства"

Председник Србије Александар Вучић најавио је помоћ стручњака из Норвешке и Уницефа. Ђорђевић каже да је Уницеф укључен од првог тренутка, а да је о стручњацима из Норвешке и САД било речи и на састанку са премијерком.

"То је био предлог стручних људи који су тамо били. Ми као Савет родитеља подржавамо све што може да нам помогне. Сматрам да ти људи имају неког искуства. Сви наши стручњаци имају јако добру вољу, имају и пуно знања, али немају искуства са оваквим случајем и ја то разумем", истиче Ђорђевић.

Наглашава да ипак треба имати у виду да је друштво у Србији другачије од норвешког и америчког, другачијих сензибилитета, другачијег менталитета и васпитања.

"Не знам како је то замишљено. Не знам да ли је замишљено да ти људи раде директно с нама и нашом децом. Ја мислим да то није добро. Али ако ти људи раде са нашим стручњацима на обуци и едукацији, па да онда наши стручњаци то примењују са нашом децом, лично мислим да би то помогло", каже Ђорђевић.

"Не постоји ништа у школи што је изазвало трагедију"

Што се тиче захтева родитеља о реконструкцији догађаја и објашњењу како се трагедија догодила и како тече истрага, као и стручном објашњењу шта ће бити са дечаком који је починио злочин, Ђорђевић каже да зна да су тешка за испуњење јер треба уважити законске оквире, али наглашава да су их родитељи затражили само из два разлога.

"Кључно је да анатемишемо нашу децу и нашу школу, да скинемо једну врсту медијског притиска и манипулација да је у тој школи било вршњачког насиља, да је убица имао малтретирања од стране наше деце или избегавање. Ништа од тога није тачно и зато желимо реконструкцију целог догађаја, да јавност зна да је тамо проблем у нечем другом код тог убице. Не постоји ништа из школе што је то изазвало", наглашава Ђорђевић.

Када је у питању други захтев, сматра да је страх код деце реалан.

"Људи неопрезно излазе у медије и говоре неке строго правне ствари, где се ухвате једног члана закона и кажу не можемо да га осудимо. У реду, а шта можете? Неће ваљда тај убица бити на улици? Ја верујем да неће, али хајде да знамо, да деца знају да сутра када изађу у Ташмајдански парк неће он бити поред њих", истиче Ђорђевић.

Каже да родитељи чекају крај следеће недеље, када им је обећано да ће добити све одговоре.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво