Читај ми!

Млади понудили "лекове" за оздрављење целог друштва, ђаци траже да се наставницима одреше руке

Подстакнути трагедијом која се прошле недеље догодила у Основној школи "Владислав Рибникар", ученици Прве београдске гимназије изнели су своје предлоге за решење. Траже да се наставницима одреше руке. И Друштво за српски језик и књижевност изнело је своје предлоге.

Професори кажу да су млади дали најбољу оцену стања и понудили најефикасније лекове за оздрављење читавог друштва. Ученици Прве београдске гимназије кажу да се боре за будуће добро.

Урош Палевић, ученик Прве београдске гимназије, истиче да је то спонтана иницијатива.

"Нас десетак се окупило након што смо сазнали да нећемо ићи у поподневним часовима у школу. Једноставно из неке туге, беса, помешаних осећања, схватили смо да имамо одговорност да направимо промену. И ето тако спонтано, предлог по предлог, сакупило се, и заиста сад смо изнели те предлоге у јавност", додаје Палевић.

Шта предлажу ученици

Ученици траже од државе да наставницима одреше руке, на пример снижавањем толеранције према ђацима, повећање плата у просвети, увођење новог школског предмета и фокус на важним запостављеним предметима.

Треба смањити оптерећење наставника административним процедурама, како би били усредсређенији на васпитно-образовни рад; и увести превентивне психолошке прегледе и разговоре за све ученике једном годишње.

"Предлозима заправо покушавамо да отворимо очи не само младима него и родитељима. Ми се надамо да ће нас свако послушати. Ми се надамо да ће се наша порука чути и у младом свету и код професора и код родитеља. Није нам битно да ли је то Министарство просвете или школа, битно нам је да што више људи чује", каже Никола Милановић, ученик Прве београдске гимназије.

Реаговало готово 105.000 грађана

На иницијативу Друштва за српски језик и књижевност Србије за заустављање урушавања образовног система, реаговало је готово 105.000 грађана.

Аутори седам предлога кажу да су изненађени одзивом. Као стручно удружење, урадили су оно што је једино било у њиховој надлежности.

Професор Весна Ломпар, председник Друштва за српски језик и књижевност Србије, каже да сви осећају да је потребно нешто променити у поступцима у нашем јавном простору и животу, јер сви негативни примери остављају последице на младог човека који се формира, а самим тим и на друштво у целини.

"Сви у оквиру онога што је наша надлежност, морамо нешто урадити. Ту мислим на вас као медије, а што се тиче нас, ми ћемо свакако предузети све што је могуће, јер ће наша основна тема заправо бити образовни процес", истиче Ломпарова.

Ипак, не зависи много од њих, кажу професори. Чекају одговор надлежних.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво