Читај ми!

Како ће функционисати систем Амбер алерт у Србији

Годинама у Србији постоји инцијатива да се уведе систем Амбер aлерт, односно брзо обавештавање најшире јавности о нестанку детета. Оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић очекује, како је навео, да би систем Амбер алерт могао да се покрене и пре рока 1. новембра.

Два састанка су иза тима који ради на увођењу система Амбер алерт. Најављен је и трећи. Стигла је у међувремену и вест да ће до краја године, можда већ у новембру систем бити уведен. Игор Јурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио да су то врло реалне прогнозе за увођење система – зато што је и документовано потписом министра унутрашњих послова Братислава Гашића. 

"У документу који смо добили, Министарство наводи да се систем мора увести до краја новембра. Закључак, не само мене, него и тима који ради на имплементацији система је да постоје реалне могућности да систем заживи и раније“, објашњава Јурић.

Говорећи о критеријумима за систем Амбер алерт, Јурић наводи да су се водили искуствима других земаља, те да на њима тим ради. "Усагласићемо критеријуме у складу са нашим поднебљем, државом", каже Јурић.

Статистика о несталој деци лане

Игор Јурић истиче да је прошле године пријављен нестанак 1.523 малолетне особе, те да је пронађено њих 1.518. "За петоро деце, нисмо имали конкретне податке где се налазе", каже Јурић.

Према његовим речима, просечан број пријављених нестанака у нашој земљи је између 1.300 и 1.500. "Највећи број деце се пронађе. Желимо да заштитимо свако дете, да свако добије једнаку шансу. И за тај најмањи број нестале деце – да можемо да покренемо систем и да се сви укључимо у потрагу за њим", поручује Јурић.

Како ће функционисати систем

Наглашава да је систем замишљен, да када се покрене, дâ свима до знања да је дете у животној опасности. "Кључна ствар је када ће се систем ‘упалити’, односно када МУП установи да је дете у животној опасности“, објашњава Јурић.

Додаје да се МУП неће мењати систем рада, него да ће прихватити помоћ и подршку грађана и других чинилаца.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво