Читај ми!

Игор Јурић за РТС: Амбер алерт од новембра у Србији

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић потписао је да ће имплементација "Амбер алерта" у Србији бити завршена до 1. новембра ове године, потврдио је за Интернет портал РТС-а Игор Јурић, оснивач Фондације "Тијана Јурић" и директор Центра за несталу и злостављану децу.

Игор Јурић рекао је за Интернет портал РТС-a да је Братислав Гашић потписао документ којим је наложио тиму да до 1. новембра обаве све припреме за имплементацију "Амбер алерта" у Србији, али се не искључује могућност да увођење система почне и раније.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изјавио је крајем јанура да је потребно да се што пре уведе "Амбер алерт", систем обавештавања нестанка детета. У Србији годинама уназад постоји иницијатива да се уведе, док у Европи десетине земаља имају тај систем. 

Како функционише "Амбер алерт"

"Амбер алерт" представља модел ширења и објављивања информација јавности у специфичним случајевима нестале деце. Одлуку о томе доноси тужилаштво, као и то да ли треба да се објави фотографија несталог детета. Полиција појачава патроле на путевима и контролу на наплатним рампама и граничним прелазима.

Објаве преко медија, интернета, СМС порука, екрана на банкоматима, ауто-путевима, могу да допру до грађана који ће запамтити лице детета и потенцијално га уочити или имати валидне информације које полицији могу да помогну у потрази. Кључно је позивати грађане да све потенцијално корисне информације пријаве полицији.

Више од милион људи у Србији подржало је на друштвеним мрежама кампању за увођење система "Амбер алерт" у земљи, изјавио је почетком године Игор Јурић.

Систем "Амбер алерт" је настао 1996. године у Сједињеним Америчким Државама. Назив је добио по Амбер Хагерман, деветогодишњој девојчици из Тексаса, која је отета и убијена.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво