Читај ми!

Двоје рањених у критичном стању, широм Србије и региона почаст страдалима у школи "Владислав Рибникар"

Осам ученика и радник обезбеђења страдали су у пуцњави у ОШ "Владислав Рибникар" на Врачару. Шест ђака и наставница се са прострелним ранама налазе у Ургентном центру, односно на клиници у Тиршовој. Малолетни нападач и његови родитељи су приведени. Токсиколошки налаз дечака који је пуцао је негативан, показала је анализа на ВМА. Грађани се у великом броју и данас окупљају испред школе, пале свеће и полажу цвеће.

Двоје рањених у критичном стању, широм Србије и региона почаст страдалима у школи "Владислав Рибникар" Двоје рањених у критичном стању, широм Србије и региона почаст страдалима у школи "Владислав Рибникар"

У 8.40 стигао је први позив полицији из школе "Владислав Рибникар" од заменице директора Иванке Јовановић – дете је у школу ушло са ватреним оружјем и насумично пуцало.

Два минута касније уследио је и други позив, од дечака К. К. Пријавио је да је пуцао у више њих. Седам девојчица и један дечак, као и радник обезбеђења су страдали.

Реконструкцију догађаја изнела је полиција на конференцији за медије у Влади Србије:

"Дете К. К. у дужем временском периоду планирало је извршење овог кривичног дела. Мотив није утврђен. Починилац је одмах по доласку у школу извадио пиштољ и пуцао у радника обезбеђeња Д. В., након чега се окренуо ка деци и А. Б. која је била дежурна и ничим крива седела за столом. Б. А. је такође стајала поред стола, С. Н. која је била поред клавира, пуцао је према њима и лишио их живота. Затим је наставио ходником ка учионици историје, где је успут заменио оквир, ушао је у учионицу и одмах с врата пуцао ка учитељици и осталим ученицима. Затим излази из учионице, одлази до дворишта школе, где вади оквир из оружја, позива полицију и након тога га лишавамо слободе", испричао је начелник београдске полиције Веселин Милић.

Даљи траг у истрази полиције је и, како саопштавају, списак деце који су пронашли код осумњиченог. Изнели су и план школе на којем је утврдио приоритетне мете и на који начин да уђе у одељење.

"Сам је радио план улаза у школу и излаза из школе, који је нађен на његовом радном столу и како је сам рекао, одредио је приоритетне мете. Скица мало изгледа као из неке видео-игрице или хорор филма, што указује да је детаљно и по разредима школе планирао како да уђе у коју учионицу и како које дете да ликвидира, и у ком броју", навео је Милић.

У међувремену, отац тринаестогодишњака је ухапшен. По налогу Тужилаштва одређено му је задржавање од 48 часова. Због основане сумње да је извршио тешко кривично дело против опште сигурности биће приведен дежурном тужиоцу ВЈТ. За оба пиштоља која су пронађена на лицу места отац је имао дозволе и биле су, према информацијама полиције, у сефу под шифром. Приведена је и мајка.

Пошто К. К. није напунио 14 година, према важећем закону не може кривично да одговара.

На конференцији за медије председник Вучић је предложио да се тај закон промени и да се граница за кривичну одговорност спусти са 14 на 12 година. Предложио је још девет мера.

Институт за ментално здравље у Београду је у циљу подршке породицама страдалих, наставницима и ученицима којима је потребна психолошка помоћ и подршка, отворио две телефонске линије: 063 868-17-57 и 063 868-22-17.

Грађани полажу цвеће и пале свеће испред школе, као и на Цветном тргу и у другим градовима у Србији.

Аутор фотографије са почетка текста: Танјуг/Сава Радовановић

четвртак, 25. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару