Читај ми!

Ученик који је пуцао у школи на Врачару не може кривично да одговара, оцу одређено задржавање

Ученик седмог разреда ОШ "Владислав Рибникар", К. К. (13) , који је јутрос хицима из пиштоља усмртио осам ученика и ученица, као и радника обезбеђења, а шест ученика и ученица и наставницу тешко ранио, није кривично одговоран, саопштило је Више јавно тужилаштво у Београду. Оцу одређено задржавање од 48 сати.

Према Закону о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, ученик који је пуцао у школи на Врачару К. К. је кривично неодговоран јер нема навршених 14 година.

По налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, оцу овог дечака В. К. (48) одређено је задржавање до 48 сати због сумње да је извршио кривично дело Тешка дела против опште сигурности. 

Претходно су на лицу места увиђај обавили дежурни заменици јавног тужиоца Одељења за општи криминал и Одељења за малолетнике Вишег јавног тужилаштва у Београду, који су наложили да се у присуству радника Центра за социјални рад од К. К. узме изјава и да се обави лекарски преглед, након чега ће Центар одлучити које ће мере из своје надлежности даље предузети.

Такође је наложено да се од К. К. узме крв ради токсиколошких анализа, како би се утврдило да ли је у време извршења кривичног дела био под дејством алкохола, наркотика, односно других психоактивних супстанци.

Испитују се све околности овог случаја, како је дошао до пиштоља, као и мотиви овог гнусног злочина, саопштило је тужилаштво.

Виши јавни тужилац у Београду Ненад Стефановић у своје име и у име целог колектива ВЈТ изразио је најискреније саучешће породицама настрадале деце и радника школе.

Када деца постају кривично одговорна

Горан Илић, заменик републичког јавног тужиоца, објаснио је у разговору за РТС каква је кривична одговорност ученика који је пуцао.

Заменик републичког јавног тужиоца Горан Илић рекао је да ученик који је пуцао не може кривично да одговара, јер наш кривичноправни систем као доњу границу кривичне одговорности малолетника предвиђа узраст од 14 година.

"Малолетницима од 14 до 16 година могу бити изречене васпитне мере, а изузетно старијим малолетницима од 16 до 18 година да се изрекну санкције и то је тзв. малолетнички затвор, он траје до пет година, изузетно до 10 година", објаснио је Илић.

Илић је рекао да је граница одговорности у неким земљама нижа. "Друштво се променило и малолетници и деца и можда би и то требало узети у обзир приликом измена закона. Не треба ништа на пречац да се ради под утицајем овог догађаја, већ темељно размотрити и донети одлуку да ли су потребне измене Закона о малолетницима", рекао је Илић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво