Читај ми!

Гашић: Што пре увести "Амбер алерт"

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић каже да МУП-у није намера да журе са доношењем Закона о унуташњим пословима, али да јесте да што се пре уведе "Амбер алерт".

Братислав Гашић је говорио на јавној расправи о Нацрту закона о унутрашњим пословима са представницима Националног конвента о ЕУ, током које је било речи и о систему видео-надзора за аутоматско препознавање лица, на шта су невладине организације упозоравале да се њиховом употребом угрожава право на приватност грађана.

Како је део расправе био посвећен употреби биометријске технологије и система за обраду биометријских података, Гашић је навео да би за "Амберт алерт" управо такви механизми могли бити од велике важности, посебно када је реч о налажењу отетих особа, односно деце.

Министар је поводом одређених критика на рачун обраде биометријских података рекао да разуме осетљивост учесника данашње расправе по питању злоупотреба које су се десиле у прошлости. Оне ће ипак увек постојати, приметио је и поновио да треба гледати на предности предложених решења.

Додао је да треба водити рачуна да је неопходно да се прате трендови у савременом свету, а што је важно и за сарадњу са Европолом.

Подсетио је да су стална настојања МУП-а да иде укорак са савременим токовима била разлог због којег је Србија била једна од водећи земаља у читавој Европи када је реч о откривању неких великих криминалних група.

Критичари Нацрта закона су рекли да је спорно увођење биометријске технологије и да подаци тог система значе концептуално злоупотребу права на приватност, као и да до сада нико није доказао да је неопходно имати ову врсту технологије. Важно је да имамо прецизну информацију у којој ситуацији МУП користи биометријске податке, речено је да МУП може да користи те податке, али у ограниченој мери.

субота, 02. децембар 2023.
11° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке