Читај ми!

Матић: Надам се да је ово последња годишњица без коначне пресуде за убиство Славка Ћурувије

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић на годишњицу убиства новинара и власника "Дневног телеграфа" и "Европљанина" Славка Ћурувије изјавио је за РТС да се нада да је ово последња комеморација дочекана без правоснажне пресуде за оне које су извршили убиство.

Новинар и власник Дневног телеграфа и Европљанина Славко Ћурувија убијен је с леђа са 17 метака пре 24 године на Ускрс, у центру Београда. И даље се, после готово четврт века, чека правоснажна пресуда.

Веран Матић је изјавио за РТС да се нада да је ово последња годишњица коју дочекујемо без коначне пресуде.

"Када смо оснивали Комисију за истраживање убистава новинара, гледали смо како да прочистимо наше институције – МУП и БИА. Обе институције су забрљале у овом случају. Готово да није биле озбиљне истраге када је Ћурувија убијен, али и у наредних 15 година", подсећа Матић.

Опструкције на суђењу

Матић објашњава да је све време у случају Ћурувија на суђењима било опструкција са различитих страна – скривање података, документације, покушаја да се крунски докази избаце из поступка како би оптужени били ослобођени.

"Реч је о јединственој ситуацији у свету. Пре нас, нигде није основана комисија која се толико година касније бавила случајем и довела до две осуђујуће пресуде. Надамо се да ћемо имати и коначну осуђујућу пресуду", поручује Матић.

Драконски закон и симбол отпора

Према његовим речима, Славко је убијен зато што је "говорио, писао и основао један од највећих медија у то време Србији".

Тадашња власт је, додаје Матић, желела да затре медије. "Донела је драстичан закон о информисању у новчаним казнама незабележним у свету – и до 260.000 евра, што је морало да се плати у року од 48 сати. Практично су уништени Дневни телеграф и Европљанин", наводи Матић.

Истиче да је Славко "изабран" јер је био симбол отпора – и у области медија као критичар власти и као политички потенцијал за промене које су уследиле после 2000. године.

"Надам се да ће данас бити одржана последња комеморација на дан убиства Ћурувије, без коначне пресуде за оне који су извршили убиство", поручује Матић.

Позвао је грађане да се придруже шетњи новинара под слоганом "Истина је наша победа" у 18 часова од ресторана Коларац у Кнез Михаиловој у знак сећања на Славка Ћурувију.

Подсетио је и да је Славково убиство најављено у Политици експрес са текстом "Ћурувија дочекао бомбе", као и да је текст на РТС-у прочитан. "Породица, ћерка Јелена и син Раде, Бранка (Прпа, прим. аут.) заслужују извињење између осталог да се чује из ове куће. Могу ја то да урадим и да им се извиним што им је то тада учињено", каже Матић.

Поручује и да се "данас се из различитих медија пуца на новинаре, те да новинари постају највећи непријатељи новинарима".

"Не само да се прети новинарима изван професије, већ и у професији", закључује Матић.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво