Читај ми!

Монтиран део торња на Централној кули Меморијалног центра Старо Сајмиште

Постављен је последњи део централне куле меморијалног центра Старо сајмиште. Прва фаза радова треба да буде завршена до краја године. Циљ је очување културе сећања на жртве геноцида почињеног над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом светском рату.

Колективни немар и непоштовање жртава довели су до тога да на месту некадашњег крематоријума и мртвачнице у Турском павиљну ради чувени Београдски ресторан, а Италијански павиљон је и даље стамбени простор.

Требало је чекати готово 80 година да почне реконструкција Централне куле меморијалног центра Старо сајмиште у Београду која је добила прве обрисе изгледа из тридесетих година.

“Много истраживача који су прикупљали историјске фотографије помогли су нам да у највећој могућој мери сагледамо све оне ситне детаље, које нисмо могли на лицу места да видимо јер је објекат био у измењеној употреби и измењеног карактера“, објашњава архитекта Александра Шевић.

Радовима је предвиђено враћање аутентичног габарита, уклоњених делова, фасадних отвора и враћање оригиналног јарбола на врх торња. Расправу о уградњи лифта, директорка меморијалног центра оцењује као резултат политичке мистификације.

“У овом објекту је, у његовом изворном облику био лифт и постоји шахт од тог лифта и ми ћемо ту имати лифт, према томе, то је најобичнији лифт, нема речи о панорамском лифту“, каже Кринка Видаковић Петров, в. д. директора Меморијалног центра Старо Сајмиште.

У свим земљама меморијални центри су државни пројекти па је и "Старо Сајмиште", на бази специјалног закона из 2020. године, постао установа културе, трајног памћења и спомена жртвама Холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина.

“Ево сад долазим и ту да посматрам како расте да идуће генерације то не забораве јер то је у мени страшно, ја не умем то да вам опишем, али ја то емотивно доживљавам, али шта ћете, то је живот, мора се ићи даље“, рекла Естер Бајер, која је рођена у том логору.

Пут ка забораву, уткан у многе генерације, полако се затире. За прву фазу реконструкције издвојено је 186 милиона динара, а процене су да ће за другу фазу од следеће године бити потребно још толико.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво