Читај ми!

Влада Србије препознаје проблем загађења ваздуха, представићемо Акциони план

Председница Владе Ана Брнабић председавала је Радној групи за системско решавање питања заштите ваздуха на којој су анализирани кораци које су урадили оперативни тимови од прошлог састанка.

Влада Србије препознаје проблем загађења ваздуха, представићемо Акциони план Влада Србије препознаје проблем загађења ваздуха, представићемо Акциони план

Проблем загађености ваздуха подељен је на четири основна сегмента: индивидуална ложишта, саобраћај, енергетска ефикасност и извори загађења ваздуха из пољопривреде, наводи се у саопштењу.

На састанку су утврђени даљи кораци који се односе на пошумљавање пољопривредног земљишта лошијег квалитета у 10 јединица локалне самоуправе које спадају у најзагађеније када је реч о ПМ честицама, као што су Београд, Ниш, Крагујевац и друге.

Премијерка Брнабић је нагласила да је неопходно установити шта ће бити додатни ефекти већег пошумљавања и истакла да већ сада постоје конкретни резултати, али да је намера да се много више уради у будућности.

Чланови Радне групе усагласили су се да се у наредна 24 месеца изврши гашење котларница у јавним институцијама које тренутно користе угаљ, мазут и лож-уље за грејање, а за које постоје техничке могућности прикључења на систем даљинског грејања или на гасовод.

"Председница Владе је приметила да грађани Србије нису довољно информисани о томе да Влада препознаје овај проблем, да интензивно ради на њему и да ће ускоро јавности бити представљен читав Акциони план који прати Програм заштите ваздуха у Србији за период од 2022. до 2030. године, како би увидели конкретне пројекте који се спроводе", истиче се у саопштењу.

Чланови Радне групе констатовали су да је за домаћинства једно од решења субвенционисан прелазак на еколошке начине грејања, а када је реч о смањењу загађења које настаје из саобраћаја током ове године биће постављено 10 нових електропуњача на ауто-путевима.

На састанку је истакнуто да ће се интензивно радити на томе да се свим грађанима финансијски олакша прелазак на еколошки прихватљиве енергенте који не загађују ваздух.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво