Честитке поводом Пасхе

Јевреји вечерас започињу прослављање Пасхе односно Песаха. Овим празником чува се сећање на избављење из четиристогодишњег египатског ропства. Тим поводом председник Србије Александар Вучић, заштитник грађана Зоран Пашалић, принц Александар Карађорђевић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов упутили су верницима честитке.

Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку рабину Исаку Асиелу и јеврејској заједници у Србији, поводом празника Песах.

"Срдачно Вам честитам велики празник Песах. Нека радост и сећање на ослобођење буду вечити темељ и снажни извор духовне снаге за све припаднике јеврејског народа. Своје искрено пријатељство Срби и Јевреји исковали су у многим заједничким страдањима и невољама, јачајући га постојано. Нарочито због тога наши народи гаје дубоку свест о миру као најважнијем циљу и најузвишенијем добру. Уверен сам да ће будућност донети снажење наших односа на свим пољима, на добро наше заједничке Отаџбине, Републике Србије. Желим Вам да предстојећи празник прославите заједно са својим ближњима, у обиљу духовне радости и сваког добра”, написао је Вучић.

Заштитник грађана Зоран Пашалић упутио је срдачне честитке свим припадницима јеврејске заједнице у Србији поводом Песаха, уз жељу да тај велики празник прославе у срећи, миру и кругу својих најмилијих.

"Нека овај историјски празник слободе и правде донесе духовни мир и радост свима који га славе, и шаље поруку толеранције и међусобног уважавања свих грађана у Србији", поручио је Пашалић у честитки.

Честитку је упутила и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

И принц Александар Карађорђевић честитао је Пасху свим припадницима јеврејске заједнице у Србији, Републици Српској и широм света.

Подсетио је да Пасха представља сећање на ослобођење деце Израела из ропства у старом Египту, које је и даље је снажно, иако су од тих догађаја из давнина протекли миленијуми.

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов честитао је врховном рабину Србије Исаку Асиелу, председнику и свим органима Савеза јеврејских општина Србије, као и свим верницима јеврејске заједнице у Србији, један од највећих јеврејских празника.

"Изражавам поштовање Вама и свим члановима јеврејске заједнице и срдачно честитам почетак прославе празника Песах, чиме се обележава завршетак прогонства и ропства јеврејског народа у Египту, и његов излазак на физичку и духовну слободу, што радује и инспирише и нас данас, те нас подсећа на огромну вредност мира, поштовања људске слободе и правде",  наведено је у честитци министра Жигманова.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво