Читај ми!

Јевреји обележавају Песах, спомен на спасење из египатског ропства

Вечерас, са заласком сунца, Јевреји су започели обележавање Пасхе, односно Песаха, историјског празника у спомен спасења тог народа од египатског ропства. Сматра се најстаријим празником.

Јевреји широм света започињу обележавање Песаха, једног од најзначајнијих јеврејских празника, који се назива још и празником пролећа и празником бесквасног хлеба, и траје осам дана.

Обележава ослобађање јеврејског народа из египатског ропства пре више од 3300 година, прелазак преко Црвеног мора под вођством Мојсија, и долазак у обећану земљу.

Припреме за празник трају више од недељу дана. Куће се чисте од свих трагова ферментисане хране са квасцем, посуђе искувава.

Прво вече, после молитве са заласком сунца, у кругу породице, почиње традиционална свечана вечера, "Седер песах", током које се причају посебне приче о Изласку (Егзодусу) из Египта познате под именом "Хагада".

Трпеза одише дубоком поруком и симболиком - бесквасни хлеб или мацес, живинско печење, јаје, воће, салата као и горке траве које подсећају на тежак живот у египатском ропству.

Ту је и посуда са сланом водом као сећање на сузе Израелаца.

Ове године читава нација моли се за ослобађање талаца у Гази.

Председник Вучић, председница Скупштине Ана Брнабић и министри у влади честитали су верницима празник.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије