РФЗО о застоју у лабораторијама: Свега има довољно, али здравствене установе морају да буду ажурније

Мирјана Узуновић Мако из РФЗО каже за РТС, поводом застоја у лабораторијама појединих домова здравља, да свега има довољно и да застоја у набавци нема, али да здравствене установе морају да буду ажурније и да не дозволе да залихе буду мање од просечне потрошње.

Крвну слику су прошле недеље могли да преконтролишу само приоритетни пацијенти због застоја у лабораторијама појединих домова здравља. Каква је тренутно ситуација и зашто је то тога дошло?

Мирјана Узуновић Мако, директорка Сектора за уговарање здравствене заштите РФЗО, рекла је у Београдској хроници да свега има довољно и да нема застоја у набавци.

"Републички фонд за здравствено осигурање благовремено, према годишњем плану централизованих јавних набавки, набавља све за здравствене установе на територији Републике Србије", каже Узуновић Мако.

Где су направљени пропусти

Међутим, истиче да здравствене установе морају да буду ажурније и објашњава у чему су њихови пропусти.

"Пре свега, здравствене установе морају да прате своје залихе, да не дозволе да залихе буду мање од просечне потрошње за један месец и да на време потпишу трипартитне уговоре, значи, на порталу Републичког фонда за здравствено осигурање, који морају да се виде добављачу и Републичком фонду. Након тога, када су ти уговори видљиви, могу да повуку жељени медицински материјал" објашњава Узуновић Мако.

Републички фонд, наводи, када је у питању систем централизованих јавних набавки, за домове здравља набавља лекове, електричну енергију, санитетски и медицински потрошни материјал, реагенсе и тестове за скрининг на колоректални карцином.

Повећан број иновативних лекова за мултиплу склерозу

Узуновић Мако је говорила и о повећању броја пацијената оболелих од мултипле склерозе и навела да има око 9.000 пацијената у Србији.

Републички фонд за здравствено осигурање је, како је истакла, последњих година повећао број иновативних лекова за лечење мултипле склерозе, док је на 4.000 повећао и број пацијената који се лече о трошку РФЗО.

"Наравно да ће РФЗО настојати као и до сада да уврсти и неке нове лекове за мултиплу склерозу на своју листу", додаје Узуновић Мако и наглашава да домаћа компанија "Хемофарм" производи иновативи лек у сарадњи са познатом светском компанијом.

"Уврстили смо 2020. године ‘корпус‘, лек за лечење мултипле склерозе, који лечи више типова мултипле склерозе", наводи Узуновић Мако и додаје да се тим леком у Србији лечи 871 пацијент.

Бесплатна вантелесна оплодња и за жене старости до 50 година

Узуновић Мако се осврнула и на вантелесну оплодњу и подсетила да је крајем децембра потписан уговор са пет светских банака за увоз репродуктивног материјала.

Недавно је, истиче, то омогућено и за оне који немају право на вантелесну оплодњу о трошку Фонда, а то су жене старости до 50 година.

Пацијенти са малигним обољењима ће моћи да замрзну репродуктивни материјал о трошку РФЗО

Када је у питању онко-фертилитет, наводи да се у последње време зна да велики број младих људи оболева од малигних обољења и да ће им бити омогућено да замрзну репродуктивни материјал о трошку Фонда.

"Усвојили смо правилник којим смо омогућили да се замрзне репродуктивни материјал и код жена и код мушкараца. Правилник ће почети да се примењује када га одобри Министарство здравља и онда ће пацијенти моћи да замрзну свој репродуктивни материјал. Поред замрзнутог репродуктивног материјала, мораће да испуне још неке услове, а то је да им је индикована хемиотерапија, да немају метастазе, да немају дете или да немају дете у постојећој заједници, и да немају претходно замрзнуто материјал", објашњава Узуновић Мако.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво