Данас отварање деонице пута Нови Београд – Сурчин, с којим изазовима су се суочили грађевинари

Деоница Нови Београд – Сурчин, дуга око осам километара, која се данас отвара, биће најбржа веза тог дела Београда, посебно Земуна, са ауто-путем "Милош Велики". Главни инжењер фирме "Чајна комјуникејшнс констракшн компани” Немања Мутић говорио је за РТС о изазовима с којима су се грађевинари суочили приликом изградње те деонице.

Церемонија отварања деонице почиње у 11 часова, а свечаности ће присуствовати председник Србије Александар Вучић.

И док су Новобеограђани раније морали до Добановаца, па обилазницом да се укључују на ауто-пут, сада ће то моћи да учине директно саобраћајницом која почиње од кружног тога између Војвођанске улице и Др Ивана Рибара.

Немања Мутић, главни инжењер фирме "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", рекао је да је изградња саобраћајнице трајала нешто дуже од предвиђених 18 месеци, пре свега због нерешених имовинскоправних односа.

"Последња кућа уз Виноградску улицу срушена је 7. марта и онда смо кренули јако офанзивно, 24 дана радили смо даноноћно, у три смене", рекао је Мутић.

Истакао је да је проблем представљало и то што је реч о широј зони корита реке Саве, где има доста подводних вода, систем Галовице. Указује да у овом делу има и кишне и фекалне канализације, телекомуникационе и електроенергетске инфраструктуре, чега нема када граде ауто-путеве.

"Пут није много дугачак, али има доста објеката јер систем Галовице је изузетно комплексан. Не тражимо оправдање, ту смо да радимо", рекао је Мутић.

Градња почела у марту 2021. године

Градња је почела крајем марта 2021. године, а том саобраћајницом, која има урађену и бициклистичку стазу и тротар за пешаке, излаз на ауто-пут "Милош Велики" биће скраћен за око 10 километара, јер више неће морати да иду преко ауто-пута Београд–Загреб.

Kомерцијални уговор за деоницу Нови Београд – Сурчин потписан је са фирмом "Чајна комјуникејшнс констракшн компани", а његова вредност је 70,5 милиона евра.

Та деоница ауто-пута "Милош Велики" је била грађевински веома захтевна, јер пролази кроз насељено подручје.

Возачи ће моћи да се укључе из Војвођанске улице и Јурија Гагарина на Новом Београду.

Градска магистрална саобраћајница Нови Београд – Сурчин пројектована је за брзину кретања возила од 80 километара на час.

Има по три траке, разделни појас од пет метара, пешачке стазе ширине по два метра и банкине. На траси су изграђена и три моста, један мост-канал и један надвожњак. Има и бициклистичку стазу.

Kрај ове деонице је код следеће велике петље у Сурчину, после које почиње ауто-пут "Милош Велики".

Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво