Порез који би сви желели да плаћају – шта се мења у обавезама оних који зарађују више од три просечне плате

Од априла почиње додатно опорезивање грађана који су прошле године месечно примали више од три просечне зараде. Раније су били у обавези да сами пријаве такав приход, сада им Пореска управа на основу својих података први пут нуди већ попуњену електронску пореску пријаву.

За оне чија су примања од три до шест просечних плата месечно, додатни порез је 10 одсто, за још веће приходе 15 процената.

 Према последњим подацима, до сада су више од троструке просечене плате примало око 35.000 обвезника. Нови пресек знаће се после 15. маја што је рок за подношење пореске пријаве.

Драган Агатуновић из Поресе управе каже да ће од 3. априла сва физичка лица која имају доходак троструко већи од просечне плате почети да добијају електронску пријаву на порталу Пореске управе.

За то је потребно да, према речима Агатуновића, физичко лице има дигитални сертфикат или да овласти било кога да поднесе пријаву у његово име до 15. маја.

Наглашава да је неопорезиви лимит годишње зараде око 3.700.000 динара. Сви они чија зарада прелази ову границу биће додатно опорезовани, каже Агатуновић.

Истиче да физичко лице може да приступи свом налогу на порталу Пореске управе дa измени податке у пријави, као што су нпр. број издржаваних особа у домаћинству или неки други податак за који сматра да није довољно прецизан.

Уколико то не учини до 15. маја, Пореска управа ће то учинити уместо њега, а прописана је новчана казна од 50.000 динара, наводи Агатуновић.

Наглашава да грађани који нису држављани Србије обавезни су да искључиво сами попуне своју пореску пријаву. "У овој категорији обевезника је око седам одсто страних држављана, а обично је реч о директорима, менаџерима, правницима, економистима, инжењерима", додаје Агатуновић.

Поручује и да је највише милионских обвезника из највећих градова, посебно са подручја Београда и Аутономне покрајине Војводина.

Од априла се мења у пореска пријава за фриленсере од којих одређени број спада и у ову категорију.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво